FOTO: Dvojica Rumljana među administratorima servisa za obaranje sajtova

Dvojica Rumljana, 19-ogodišnji M.J. i 21-ogodišnji D.V. uhapšeni su zbog hakerskih napada.
Naime, oni su bili administratori servisa "Webstresser" koji je služio za obaranje brojnih sajtova.
 
 
U akciji su učestvovale nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije, Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke, Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije. 
 
"Webstresser" je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila 2018. godine na razne internet domene širom sveta. 
 
 
Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu.
 
U DDoS napadima koje je omogućavao ovaj kriminalni servis, napadači su preko interneta upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb lokacije ili onlajn platforme. Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb stranica žrtve bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti, ili potpuno oborena sa mreže, čime su korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga.
 
 
Sa ovim servisom bilo koji registrovani korisnik sa malo ili nimalo tehničkog znanja mogao je da plati određenu novčanu naknadu i ostvari ciljani napad na željeni internet portal ili servis.
 
Naknade koje su bile naplaćivane kretale su se od 15 evra mesečno do 999 američkih dolara za tzv. VIP paket, što je omogućilo pojedincima koji nemaju tehničko znanje da pokrenu razarajući DDoS napad, odnosno da iznajme servis.
 
 
Sama istraga ove međunarodne kriminalne grupe, započeta je u oktobru 2017. godine od strane holandske nacionalne kriminalističke jedinice za visokotehnološki kriminal, na osnovu informacija dobijenih od Velike Britanije. Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sedištu Europola, a akcija je počela u Srbiji hapšenjem M.J. i D.V. Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok su serveri preko kojih su izvodili napade preuzeti od strane policije. 
 
Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen i njegova serverska insfrastruktura je zaplenjena od strane policija Nemačke, SAD i Holandije.
 
 
Na sajtu "webstresser.org" danas je postavljena tzv. "STOP stranica", na kojoj je i grb MUP-a Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.
 
 
Dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.
  • Salmonela

    25.04.2018 14:30
    Budalastina. Ovi su teska boranija i vise spadaju u grupu prevaranata nego hakera. Iole normalan servis ne mogu ni da pipnu jer su slabi a to sto neke institucije prakticno nemaju zastitu je njihov problem i treba da ih sruse da nauce lekciju posebno banke. E sad mora da su slucajno ocepili gde ne treba i sad su na tapetu. Naivni klinci
  • betmen

    25.04.2018 13:55
    Pero, mojne tisra...
  • pera

    25.04.2018 13:30
    ..
    Kako li ce od sada AV da obara stranice koje objave nesto protiv njega?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija