Uvoznici traže da se ograniči uvoz polovnjaka

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova danas je ponovo zatražila da državni organi ograniče uvoz polovnih vozila jer ugrožavaju bezbednost saobraćaja i doprinose zagađenju životne sredine.
"Trend rasta uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine", saopštilo je to udruženje.
 
Kako je navedeno, Asocijacija je početkom 2017. godine objavila da je u Srbiji registrovano 117.413 uvezenih polovnih vozila "što je trebalo da natera državne organe na hitnu reakciju i deluje odgovarajućim preventivnim merama da bi sprečili dalji rast uvoza tih vozila, ali je reakcija izostala".
 
Prema podacima Asocijacije, u 2018. godini je registrovano 31.309 polovnih vozila kupljenih u inostranstvu, među kojima je najviše vozila starih od 13 do 18 godina s motorima starijeg standarda "euro3" s velikom emisijom štetnih izduvnih gasova.
 
"Radni vek tih vozila je na samom kraju, i umesto da budu reciklirana u zemljama porekla, ona se bez bilo kakvog opterećenja uvoze u Srbiju", upozorila je Asocijacija i istakla da i kandidatura za članstvo u EU obavezuje Srbiju da ograniči uvoz polovnih i nebezbednih vozila.
 
Podseća se da je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, otvarajući proletos Sajam automobila u Beogradu, obećao da će država ograničiti uvoz tih vozila i naplaćivati "eko taksu".
  • Milan

    25.04.2018 23:28
    Pa koja bi budala zelela da kupi polovan auto a da moze nov i da mu to nije nikakvo opterecenje?
    Svaki taj uvoznik novih auta bi da se bas mnogooo obogati.
    Al jbg.U nemacku mozes i euro 2 da uvezes.Cisto da se zna.
  • Anon

    25.04.2018 20:21
    U Nemačkim gradovima zabranjuju ulazak dizelašima (onih na 4 točka, a ne onih na 2 stopala :). U sledećim godinama očekujte milione polovnih vozila koje će nemački vlasnici izbaciti, a privatnici nama prodati. Profit će pasti čak i sa zabranom/poreziranjem euro 3 motora.
  • Talac

    25.04.2018 19:11
    Ja ovde moram da se slozim sa gospon ministrom (iako ga ne cenim ni malo, imajuci u vidu njegovu proslost i pripadnost zlocinackom udruzenju SPS).
    Elem, ja sam uvek do sada za kola uspevao da skrpim oko 10.000 eur. Ali mi na pamet nije palo da to utucam u matorog Audija ili BMW ili tako neceg sto nas narod voli da kupi. Nego mi je prvi nov auto bio Punto 2, pa potom Fabija 2, pa zatim Polo 5.
    Za razliku od zemalja EU gde cete vrlo cesto videti nov Twingo, Up, Sandero i slicne, nas narod voli da kupi punoletan BMW tek da bi se reklo kako vozi "premijum".
    E taj mentalitet treba iskoreniti jer stvarno izgledamo kao zemlja treceg sveta sa svim tim polovnjacima uteklim sa otpada.
    Meni je uvek bolja nova Dacia nego polovan Audi. Polovan Audi je visestruko skuplji za odrzavanje nego nov auto nize klase. Ali takav smo narod, iracionalni u svemu. Zasto bi ovo bilo drugacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.