Od početka godine dato duplo više MMR vakcina nego pre godinu dana

U prva tri meseca ove godine u domovima zdravlja dato je 70.000 doza MMR vakcina, što je duplo više nego u istom periodu lane, rekla je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.
Od početka godine dato duplo više MMR vakcina nego pre godinu dana
Foto: Pixabay
"Epidemija malih boginja koja se pojavila u našoj zemlji rezultat je neadekvatnog obuhvata MMR vakcinom ciljne populacije, koja je dovela do urušavanja kolektivnog imuniteta", rekla je Jovanović i dodala da su apeli da se deca vakcinišu dali rezultate i povećan obuhvat imunizacijom.
 
U Srbiji je posle 25 godina u toku najveća epidemija morbila, sa prvim smrtnim slučajem posle 20 godina. Epidemija je počela u oktobru 2017. godine i do danas je zaraženo 4.858 osoba od kojih je 15 umrlo.
 
Vakcinacija se sprovodi u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i najbrži je i najjeftiniji način kontrole, kojim se odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti i zato predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Državni sekreta ministarstva zdravlja Meho Mahmutović ukazao je da je u Srbiji uveden novi trogodišnji program obavezne i preporučene imunizacije.
 
Programom je predviđeno uvođenje obavezne vakcinacije dece protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije, zatim pasivna imunizacija prevremeno rođene dece protiv oboljenja izazvanih respiratornim virusom, kao i obavezna imunizacija zdravstvenih radnika protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.
 
Prema Kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji vakcinacija se sprovodi protiv tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, tetanusa, dečije paralize, hepatitisa B, morbila, zaušaka, rubeole, oboljenja izazvanih virusom influence tip B i oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.
 
Šefica Kancelarije SZO za Srbiju, Žofia Pustai naglasila je da vakcine na godišnjem nivou spasu dva do tri miliona života i one su deo razvojnih ciljeva bez kojih nema daljeg razvoja. Ona je ukazala da Srbija nije jedina zemlja koja ima problem sa morbilama - malim boginjama i da taj problem imaju Ukrajina, Rumunija, Francuska, Italija, Grčka.
 
U 2017. godini u Evropskom regionu SZO u epidemiji morbila prijavljeno je 21.315 obolelih, sa 35 umrlih, što je četiri puta više u odnosu na 2016. godinu.
  • Vlada

    25.04.2018 18:14
    Sjajno. Sada još da se objavi broj dece kod kojih je registrovan autizam, pa da se uporedi sa prethodnim godinama, pa da se antivakcinašima zapuše usta.
  • Toliko od mene

    25.04.2018 17:25
    Naravno, ako imam pravo glasa
    Meni je taj procenat smrti veoma mali kao i procenat zaraženih.
    Nepotrebno dizanje buke.
    Ili je možda dizanje buke, radi bespogovornog prijema bilo koje tečnosti sa zapada u telo i bio cilj?
    Kako god, mene možete odvesti pred streljački vod, ali ja lično neću primiti u sebe nikakvu tečnost sa zapada.
    Od Rusije i Kine bih verovao, i rizikovao ako treba, ali od zapadnih "prijatelja" nikad.
    A uskoro će se i to prijateljstvo pokazati do kraja.
    Nemojte posle 10 godina da plačete, ako se počne nešto dešavati sa ljudima, opitnim primercima, koji su svi redom primili neku od sadašnjih vakcina sa zapada.
    Hvala, Vuki sine, na toliko iskazanoj brizi o narodu.
    Hvala na zatvaranju Torlaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.