Oko 800 terorista sa Balkana se pridružilo Islamskoj državi

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da se, prema podacima Evropola, oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana do sada pridružilo Islamskoj državi na Bliskom istoku.
Stefanović je to rekao u Rusiji na sastanku visokih predstavnika za pitanje bezbednosti, navodeći da je terorizam danas postao suroviji, a teroristički napadi daleko nasilniji, kao i da su teroristi izgradili finansijske mreže koje ih čine samoodrživim. On se posebno osvrnuo na region Zapadnog Balkana za koji je rekao da predstavlja značajan prostor za regrutovanje članova i simpatizera Islamske države koji se bore u Siriji i Iraku.
 
"Prema podacima Evropola oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana do sada se pridružilo Islamskoj državi na Bliskom istoku. Od toga, najveći deo boraca dolazi iz BiH i sa teritorije Kosova", rekao je Stefanović.
 
On je naveo i da je jedna od odlika modernog globalnog terorizma njegova povezanost sa organizovanim kriminalom.
 
"Spona između kriminala i terorizma je potpuno nova pojava i neke terorističke organizacije zarađuju znatne količine novca od trgovine drogom ili ljudima. Na primer, Evropol procenjuje da se do 40 odsto terorističkih akcija u Evropi delimično finansira kriminalom", rekao je ministar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.