Protest prosvetara: Zbog platnih razreda prosveti manje plate

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći uvođenje jedinstvenih platnih razreda u čitavoj javnoj upravi.
Unija traži i povećanje plata u ovoj godini dva puta po 10 odsto, kao i da se zaposlenima u prosveti isplate četiri Svetosavske nagrade i dugovanja zaposlenima koji su unosili podatke u bazu podataka Dositej.
 
Predsednica tog sindikata Jasna Janković rekla je da je dobila informaciju da se uveliko radi na stvaranju platnih razreda i da će, kako se očekuje, prosvetari biti u osmom platnom razredu, od 12.
 
"To praktično znači da će od januara 2019. zaposleni u prosveti imati manje plate nego danas, a manja primanja će imati i oni koji odu u penziju", navela je Janković. 
 
Prema njenim rečima, sistem platnih razreda koji pravi Vlada Srbije je diskriminatorski prema zaposlenima u prosveti, zdravstvu i socijalnim službama. Ona je istakla i da aktuelna vlada ne priznaje i ne primenjuje sporazum koji su sindikati prosvete potpisali pre tri godine sa tadašnjom Vladom Srbije.
 
"Obrazloženje za takvo postupanje vlade je da je taj sporazum potpisala prethodna vlast", dodala je Janković, koja je poručila da će prosvetari nastaviti da se bore za svoja prava.
 
Demonstranti su nosili zastave sindikata, Srbije i transparent na kome je pisalo: "Odbrana profesije nastavnika". U školama članicama tog sindikata danas nije bilo prekida nastave, ni skraćenja časova.
 
Brnabić: Prosveta je prioritet, neću sada o procentima
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će prosveta i obrazovanje i dalje biti prioritet vlade, ali da bi "bilo neozbiljno da u ovom trenutku govori o procentu povećanja plata zaposlenih u prosveti".
 
"Što se tiče povećanja plata prosveti, pokazali smo u godinama iza nas da je prosveta apsolutni prioritet. I u mom ekspozeu i u svemu što smo nakon toga radili, nedvosmisleno je jasno da su prosveta i obrazovanje prioritet", rekla je Brnabić upitana o zahtevu da se plate u prosveti do kraja godine povećaju dva puta po 10 odsto.
 
Navela je da je od uvođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine prosveta imala najveće povećanje plata, koje je kumulativno iznosilo 20 odsto.
 
"Nastavićemo da idemo tim putem. Prosveta će nastaviti da bude prioritet i u ovom trenutku potpuno bi bilo neozbiljno da pričam o procentima. Takođe nam je važno da idemo dalje u reformi sistema plata i da nagrađujemo ljude po kvalitetu posla koji obavljaju i učinku", kaže Brnabić.
  • Programer

    26.04.2018 20:51
    @marko
    Нисте педагог. То се види. Да ли имате децу, не знам.

    Поента приче је да је педагогија наука о васпитању детета. Сваки просветни радник мора да полаше испит из педагогије. Ако неким случајем није имао педагошке предмете, онда полаже у оквиру државног испита. У Новом Саду је дуго др Грандић био страх и трепет из педагогије. По мени, одличан стручњак.

    Личност детета се формира до пете године. По неким психолозима и до четврте. Пресудну улогу у свим правцима развоја имају родитељи. Уколико ту улогу заузме неко други, то значи да нешто није у реду, тј. природан процес је негде нарушен.

    Колико сте књига из педагогије прочитали пре него што ћете постати родитељ. Ја вам препоручујем нашег аутора, а познатог стручњака у свету, проф. Рајовића.

    Колико је родитеља у Србију прочитало иједну књигу из педагогије?

    Али да те питам, у то што се разумеш: на које дисциплинске мере мислиш? Које педагошке факултете познајеш? Ваљда си на неком био.

    На бироу има експерата као што си и ти. Повећати плате треба, ако ништа друго јер све мање ваљаних то хоће да ради. Да не причам да држава деценијама шаље поруку да је образовање небитно.
  • Marko

    26.04.2018 20:11
    @Zmaj
    Nije tačno da ne sme da se vikne na dete. Naravno ne da dobijete psihičku epizodu, ali podviknuti možete. Udariti svakako i ne treba, a činjenica da vam je to čudno i da bi to za vas trebala da bude legitimna opcija vaspitanja govori kakav ste pedagog. Kao što rekoh ako neko ne zna ili neće da radi svoj posao ima ko zna i hoće. Ja pedagog nisam ali vi (a stekao sam utisak da radite u prosveti) biste trebali da budete. Postoje načini, disciplinske mere sigurno samo što su nam i pedagoški fakulteti takvi kakvi jesu, upravo o tome i govorim, kakvo obrazovanje prosvetara takva i deca od kojih će neka opet biit prosvetari i tako u krug, bolje rečeno spiralu propadanja. Ako je nekom klincu otac mafijaš i imate napade onda se obratite sudu. Da jasno mi je da je i sudstvo raspad. Opet se vraćam na ono da posao prosvetara nije lak, ali ako ne smete da radite ispravnu stvar žao mi je... Neka se nađe onaj ko hoće, mnogi su na birou. Ali sve ovo je odaljavanje od teme a to je kako će povećanje plata rešiti probleme, eto baš i ove koje ste vi sami spomenuli? Zašto prosvetari ne menjaju obrazovni sistem, zašto je inicijativa uvek samo za povećanje plata. Hoće taj klinac u razredu prestati da se bahati kad se učitelju poveća plata?
  • Zmaj

    26.04.2018 14:40
    @Marko, tako je. Dodjite da ohladimo m**a zajedno. Ako mislite da se vaspitanje moze resetovati u skoli, grdno se varate. Moze se pokusati. Vaspitanje i postovanje dolazi od kuce tj. deca gledaju sta roditelji rade. Evo jednog primera iz prakse. Dete nece apsolutno nista da radi na casu. Samo sedi i baca papire u ostalu decu (inace, 2 razred osnovne skole). Ako ste tako pametni, kako bi ste resili takvu situaciju? Ne smete da viknete na njega, ne smete da ga udarite, ne smete da mu date 1 (zbog toga sto ce njegov caca, lokalni mafijoza iz Vjeternika). Naravno, ceo razred je uznemiren konstantno. Hajde, bas me zanima vas (namerno malim slovima) cenjeni savet. Necu ni da ulazim u zaposljavanje raznih "kadrova" u poslednjih par godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.