Oružari iz Kragujevca protestuju, neće privatizaciju

Radnici fabrike "Zastava oružje" organizovali su na platou "Kod krsta" u centru Kragujevca protest zbog privatizacije te fabrike.
Oni su najavili da će se tome suprotstaviti radničkom borbom. Ne slažu se sa predlogom Zakona o prodaji naoružanja i vojne opreme, koji je pred poslanicima u Skupštini Srbije, jer predviđa privatizaciju 49 odsto kapitala vojnih fabrika u Srbiji.
 
Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici "Zastava oružje" Dragan Ilić rekao je da borba oružara iz Kragujevca da se to zakonsko rešenje ne prihvati dugo traje, međutim Vlada Srbije nije prihvatila njihove sugestije.
 
"Našu fabriku treba izuzeti iz privatizacije jer je ona od strateškog značaja. Treba je sačuvati jer je uvek bila državna i u njoj je začet industrijski razvoj Srbije i vojne industrije Jugoslavije", rekao je Ilić. On je najavio nastavak borbe za fabriku i rekao: "Mogu da nas polome, ne mogu da nas poraze. Borićemo se".
 
Ilić je kazao da su druge fabrike iz oblasti vojne industrije prihvatile predloženo rešenje, ali da je kragujevačka namenska najstarija, da ove godine navršava 165 godina od osnivanja, a da su druge nastale iz nje četrdesetih i pedesetih godina posle rata. Izrazio je sumnju prema najavljenom konceptu privatizacije shodno iskustvu prethodnih privatizacija koje su, prema njegovim rečima, upropastile privredu Srbije, kada su mnoge fabrike ugašene i izgubljena radna mesta.
 
Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Dušan Vuković rekao je da sindikat podržava borbu radnika i da je ona sinonim borbe protiv privatizacije u Srbiji i protivljenja predstojećoj privatizaciji banja, lečilišta, namenske industrije i daljeg urušavanja domaće privrede.
 
Predsednik gradskog ogranka SSSS Jugoslav Ristić ocenjuje da mora da se odbrani poslednje što u gradu ima i da je to odsudna bitka za opstanak Kragujevca kao nekadašnjeg industrijskog centra.
 
"Za čiji interes se najavljuje prodaja fabrika namenske industrije, kada vlast govori da one dobro posluju. Ako se vojna industrija proda strancima, da li možemo da budemo slobodna i nezavisna zemlja. Ne smemo da izgubimo ovu bitku", rekao je Ristić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija