Vraća se opštenarodna odbrana?

Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije je niz zakona iz oblasti odbrane. Posebnu pažnju privukle su izmene Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koje, prema mišljenju struke, vraćaju predvojničku obuku.
Vraća se opštenarodna odbrana?
Foto: 021.rs
Ona će uključivati različite kategorije stanovništva, između ostalog i đake i žene koje nisu služile vojsku. Izmene su u Skupštinu poslate po hitnom postupku, pa nije jasno šta tačno podrazumevaju.
 
Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za N1 da o tim merama ne znamo mnogo, a trebalo bi, pošto se odnose na sve građane.
 
"Primećuje se kao velika promena novi član kojim se uvodi obaveza sticanja veština za odbranu zemlje. Asocira na opštenarodnu odbranu i predvojničku obuku, ali nije bilo rasprave, ne zna se o kakvoj obuci je reč, da li je reč o hitnoj pomoći ili zaštiti kod elementarnih nepogoda. Govori se o obrazovanju za potrebe odbrane zemlje, ministar je rekao da postoji potreba da se građani obuče za odbranu od elementarnih nepogoda, ali i za odbranu suvereniteta zemlje", kaže Klatarina Đokić.
 
Prema njenim rečima, na delu je zaokret ka povratku koncepta totalne odbrane, umesto profesionalizacije koja se forsirala prethodne decenije: "Sada se vraća pristup da svi građani treba da budu uključeni u odbranu zemlje. Neutralne zemlje često forsiraju taj koncept, nacrt nove strategije kaže da pretnja spoljne agresije nije isključena, dok je stara govorila da nije verovatna. Od koga i kako treba da kažu oni koji su strategiju smislili".
 
Đokić kaže da je strategija odbrane slična strategiji Hrvatske i da se nada da je nastala na osnovu stručne analize: "Ima zanimljivih sličnosti, ali pošto je Srbija proklamovala želju za evrointegracijama, to bi trebalo da znači da ne percipira članice EU kao pretnju".
  • Citaoc

    26.04.2018 09:12
    "Ona će uključivati različite kategorije stanovništva, između ostalog i đake i žene koje nisu služile vojsku" - jako mi je zanimljiva ova rečenica. Centar za obuku treba da bude u Novom Sadu, pošto smo jel bezbedan grad...Angažovati krimose iz raznih klanova da omladini vrše obuku rukovanja raznim oružijem po gradskim ulicama, da imaju opravdanje deca za "izvodjenje praktične nastave..." Može i vojska da se priključi, posto su slabije opremljeni od "nastavnika"...Milina jedna..."Hrani sina pa šalji na vojsku, Srbija se umiriti ne može..." jel taj koncept primenjivati?
  • E, necu!

    26.04.2018 09:12
    E, ja za drzavu koju vode nesposobni i korumpirani politicari, bahati tajkuni, gangsteri, huligani i jos manje sposobni partijski kadrovi u raznim JP, a kojima je samo svoje dupe najvaznije, necu da ratujem ni da mi streljackim vodom prete! Samo neka probaju da me nateraju! Branicu samo sebe, moju porodicu, moju kucu i dvoriste i i moje parce Dunava, a ostalo neka brane oni i njihovi sinovi i kceri!
  • Cocco

    26.04.2018 08:45
    A on će da drži časove iz strategije, taktičku obuku i uvodi novi predmet: Dvostruka ličnost u sistemu ONO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.