Građani nezadovoljni dužinom čekanja na zdravstvene preglede

Problemi u zakazivanju pregleda i dugo čekanje na njih, kao i nedostatak zdravstvenih radnika najčešći su problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na koje su ukazivali građani Srbije, pokazalo je juče objavljeno istraživanje rađeno na osnovu jednogodišnje kampanje pod nazivom "Ja u centru pažnje".
Građani nezadovoljni dužinom čekanja na zdravstvene preglede
Foto: 021.rs
Istraživanje o kvalitetu rada javnih službi u odnosu sa građanima su sproveli Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike uz finansijsku podršku Misije USAID u Srbiji. Kako je navedeno u "Sivoj knjizi javnih usluga" prosečna dužina čekanja na lekarski pregled u domovima zdravlja ako on nije zakazan, je 54 minuta.
 
Rezultati analize stavova građana pokazuju da je u proseku neophodno čekati 17 dana na zakazivanje pregleda, dok je stav medicinskih radnika da je potrebno tri dana, navodi se u delu Sive knjige o uslugama primarne zdravstvene zaštite.
 
Prema istraživanjima, većina građana je zadovoljna kvalitetom usluga, dok jedna trećina smatra da domovi zdravlja pružaju nekvalitetnu uslugu.
 
Kao najveće probleme građani navode čekanje i redove, ali i loš sistem zakazivanja pregleda i nedovoljnu opremljenost ustanova, precizira se u Sivoj knjizi.
 
U istraživanju o kvalitetu javne uprave se navodi i da je većina građana zadovoljna radom predškolskih ustanova, a kao najveći problemi se navode prevelike grupe, nedostatak prostora, loše stanje i zastarelost opreme i tehnike i loš položaj vaspitača.
 
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao da je istraživanje EPUS i CEP temeljno i veoma korisno kada se zna da država "ima malo analitičkih kapaciteta".
 
Generalna sekretarka EPUS Suzana Grubješić je napomenula da se u najnovijem godišnjem izveštaju Evropske komisije konstatuje da je Srbija "realtivno spremna za reformu javne uprave".
 
Programska direktorka CEP Milena Lazarević je ukazala da se Srbija suočava sa dosta slabim stanjem u oblasti kreiranja javnih politika, dok je šefica Misije USAID Aza el Abd zaključila da je kvalitet javne uprave u odnosima sa građanima pravo lice svake vlade.
  • r

    26.04.2018 10:35
    pozelite mi srecu
    gde se ceka 17 dana i 54minuta da odmah idem tamo???!!!
    pa ja od 1.marta pokusavam da zakazem za dete kod fizijatra i jos nisam uspeo...prvo te saltaju sa kol centra direktno u dispanzer a ovi nazad u kol centar,onda kazu da nema termina a posle kazu da su slagali da je bilo nego su popunjeni dok sam ja kao volina cekao sledecu nedelju...i tako iz nedelje u nedelju od 1.marta do dana danasnjeg...26.aprila(pricam o terminu za jun,jer tvrde da je dotle sve popunjeno iako u medjuvremenu nije bilo,te shizofrene informacije dobijam sve iz jednog izvora od iste persone na istom kol centar pozivu,i duboko sam ubedjen da me snimaju skrivenom kamerom i mikrofonom da bi psiholozi proucavali koliko je um sposoban da se suzdrzava od nasilja nad okolinom i sobom pri izlozenosti somnabulnostima i sl.(razradio sam to i detaljnije za ovih evo dva meseca koliko POKUSAVAM da zakazem pregled za dete)...uh.
  • Kadija ti sudi...

    26.04.2018 09:13
    Isto taj pregled što zakažete i čekate 3 meseca i duže možete dobiti za pare popodne u privatnoj ordinaciji tih kod istih doktora.
  • DTD

    26.04.2018 08:27
    Vreme leči sve! - Zato se kod nas tako dugo čeka u ambulantama i bolnicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija