Za put u EU biće potrebna "ulaznica" od sedam evra

Državljani zemalja Zapadnog Balkana moraće da od 2021. godine od EU traže dozvolu za ulazak u prostor Šengena, uz plaćanje sedam evra.
Za put u EU biće potrebna "ulaznica" od sedam evra
Foto: 021.rs
Iako im nije potrebna viza, građani će morati da preko interneta traže dozvolu i plate taksu u okviru mera koje bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine, koje se uvode zbog potrebe za strožim nadzorom spoljnih granica Unije. 
 
Posle podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bude potrebna dodatna provera podataka. Dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata.
 
Sve informacije koje podnese državljanin zemlje s bezviznim režimom za Šengen, automatski će se obraditi u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnove da se odbije dozvola za putovanje. Avioprevoznici i brodarske kompanije pre ukrcavanja putnika biće obavezne da provere da li oni raspolažu važećom dozvolom za prelazak spoljne granice Unije i ulazak u šengenski prostor.
 
Takođe je predočeno da "dozvola za putovanje ne znači automatsko pravo da se udje i boravi u EU, jer će pogranična policija o tome doneti konačnu odluku".
 
To će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana. Ovu odluku, koja je najavljena jesenas, usaglasili su ambasadori zemalja EU, a sada treba da potvrdi Evropski parlament i potom usvoji i Savet ministara Unije, pa će od januara 2021. stupiti na snagu ove nove mere u sklopu sistema ETIAS.
 
Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsedavajuće EU, da se "zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim gradjanima". Kako se navodi u obrazloženju odluke, ETIAS će omogućiti da se unapred proveri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor gradjanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza.
 
To će, dodaje se, poboljšati unutrašnju bezbednost, sprečiti ilegalnu imigraciju, zaštiti zdravlje gradjana i smanjiti vreme prolaska preko granica jer će biti utvrdjeno koje osobe mogu predstavljati opasnost za ova područja i pre nego što dodju na spoljne granice EU.
 
Evropska komisija je posle napada islamskih terorista 2015. i 2016. u Parizu i Briselu, kao i imigrantske krize, predložila članicama Unije da osetno pojačaju nadzor spoljnih granica i uvedu strogu kontrolu svih putnika koji ulaze i izlaze iz Unije.
  • Mile

    27.04.2018 09:35
    Skretanje teme ponovo
    Čemu briga oko ovoga kada će možda zaživeti tek 2021.? Imamo mi većih problem od ove "vize", zar ne? Npr. ko će preživeti ovde do tada, ko će nas "voditi", hoće li ovi olo*i i dalje vladati ili ćemo se konačno opametiti i krenuti put Niša... Imamo mi šta da rešavamo do 2021. mnogo ozbiljnije za nas od ovih 7 eur (svaki dan nam bar duplo SNS uzme, pa nikom ništa).
  • Brus Vilis

    27.04.2018 09:20
    @Emanuel
    Reciprocitet? Zaista si me oduševio. Proplakaće zora.
  • /

    27.04.2018 08:49
    /
    mada eu za amere naplacuje 2e

    ako ih naplacuju u srbiji onda znamo gde su 5e

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija