Sud pustio bivšeg "Škorpiona" pre isteka kazne

Fond za humanitarno pravo (FHP) kritikovao je Viši sud u Beogradu zbog odluke da na slobodu pusti bivšeg pripadnika jedinice "Škorpion" Sašu Cvjetana.
Sud pustio bivšeg "Škorpiona" pre isteka kazne
Foto: Pixabay
On je pušten pre isteka zatvorske kazne, a FHP je ocenio da se na taj način kazna obesmišljava, a patnje žrtava nipodaštavaju.
 
Viši sud u Beogradu doneo je rešenje kojim je Cvjetana, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva 14 albanskih civila u Podujevu u martu 1999. godine, pustio na uslovni otpust nakon izdržane više od dve trećine kazne na koju je osuđen.
 
Dana 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "Škorpioni", među kojima i Cvjetan, streljali su u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 14 albanskih civila - sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena.
 
Za ovaj zločin je 2005. godine pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen Saša Cvjetan, dok su 2010. godine osuđeni i drugi počinioci: Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011. godine, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.
 
Saša Cvjetan je u dva zatvora, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri meseca. Na slobodu je pušten 22. marta ove godine, više od tri i po godine pre isteka kazne. Viši sud je u odluci naveo da je njegov zahtev uvažen jer je "proces resocijalizacije kod njega uspešno okončan", odnosno da je očekivano da će se na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo.
 
Dok je boravio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici Cvjetan je, kako se navodi u izveštaju iz te ustanove, od 2017. godine bio u poluotvorenom zatvorskom odeljenju, što je podrazumevalo korišćenje pogodnosti izlaska u grad jednom u dva meseca, vikend odsustvo svakog meseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.
 
FHP je upozorio da je Viši sud morao voditi računa o činjenici da teška krivična dela dovode do velikih patnji žrtava i do drugih teških posledica, pored ispunjenosti zakonskih uslova.
 
"Sud treba da uzme u obzir i druge okolnosti koje bi potvrdile opravdanost puštanja na uslovni otpust. Neke od okolnosti koje je sud trebalo da uzme u obzir su izražavanje iskrenog kajanja za izvršeno delo, saosećanje prema žrtvama i njihovim patnjama, kao i priznanje dela. Međutim, o ovim okolnostima u rešenju Višeg suda nije bilo pomena", naveo je FHP.
 
Ta organizacija je podsetila da Cvjetan tokom suđenja nije izrazio kajanje za učestvovanje u ubistvu 14 žena i dece, teško ranjavanje još petoro dece od koje je najmlađe imalo šest godina, već je negirao krivicu i tvrdio da celi slučaj ima "političku pozadinu".
 
"Puštanjem na uslovni otpust, kao i dodeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tokom boravka u zatvoru, institucije Republike Srbije obesmišljavaju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni", upozorio je FHP.
 
Podsetili su da je nakon pogibije Slobodana Medića, 31. decembra 2013. godine u saobraćajnoj nesreći, javnost saznala da je on kao osuđenik na 20 godina zatvora zbog ubistva šestorice Bošnjaka počinjenog u leto 1995. godine u Trnovu kod Srebrenice, u vreme nesreće tokom novogodišnjih praznika boravio na privremenoj slobodi.
  • Pupi

    26.04.2018 18:57
    Ovom sistemu trebaju beskicmenjaci navijaci pljackasi i ubice. To je i budali jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.