Prvi maj - protest uz roštilj

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, biće obeležen danas širom Srbije tradicionalnim urancma i okupljanjima u prirodi, a dva sindikata održaće protest u centru Beograda.
Prvi maj - protest uz roštilj
Foto: Pixabay
U Beogradu će danas Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije održati protest pod sloganom "Da plate ustanu, a mladi ostanu". Ta dva reprezentativna sindikata traže kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ove godine neće organizovati proteste 1. maja, niti će članove i simpatizere pozivati da učestvuju u, kako su naveli, protestu "reprezentativnih, prodržavnih sindikata". Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije takođe se neće pridružiti današnjem skupu.
 
I dok će sindikati podsetiti na suštinu praznika koji se obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. kada je nekoliko hiljada radnika u Čikagu štrajkovalo i tražeći bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, većina građana Srbije ovaj praznik proslavlja u potpuno drugom duhu - na izletima.
 
Meteorolozi su najavili temperature iznad proseka za ovo doba godine koje će dostizati čak 30. podeok.
 
Da bi se sprečilo eventualno izbijanje požara usled visokih temperatura i paljenja vatre, na građane se apeluje da ne krše zabranu loženja vatre na otvorenom i da pale roštilj samo na posebno obeleženim mestima. Nadležni pozivaju građane da se odgovorno ponašaju prema prirodnoj sredini i da nakon izleta prikupe otpatke i ostave ih kraj kontejnera ili kante za smeće.
 
Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja 1886. godine, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.
 
U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, organizacija socijalističkih i radničkih partija Druga internacionala pozvala je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine.
  • Neko

    01.05.2018 17:00
    Jel vam lepo?
    Redovi po mesarama kao da je meso besplatno, svi hrle na Strazilovo i gaze jedni preko drugih, ako usput ne slupaju auto u guzvama na mostovima, a 90% ne bi mrdnulo u prirodu bilo kojim drugim danom u godini. Koja seljana od naroda
  • Vojvosadjan

    01.05.2018 14:50
    @nervirač
    Nisi mi nikad odgovorio čiji si?!
  • student

    01.05.2018 13:07
    @O rendžerima
    "Da ne krećemo svetske teme o zemljama koje od drugih zemalja prave svoje krpe.
    A lažu i njihovo i svoje stanovništvo."

    Vi ste politicki ekspert ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.