Svetski dan slobode medija: Novinari na dnu lestvice, verbalno i fizički ugroženi

Medijska udruženja pozvala su novinare, urednike i sve zaposlene u medijima na obeležavanje Svetskog dana slobode medija, 3. maja.
Svetski dan slobode medija: Novinari na dnu lestvice, verbalno i fizički ugroženi
Foto: Pixabay
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su novinare i medije u Srbiji da se na Svetski dan slobode medija, 3. maja, pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", tako što će u pet do 12 isključiti ton i zamračiti ekrane.
 
Kako su naveli, cilj akcije je da se javnost i nadležni upozore "na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji danas".
 
NUNS i "Nezavisnost" ukazuju, pozivajući se na izveštaje Evropske komisije i Reportera bez granica, na ugroženost sloboda medija i javnog izražavanja, te da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se "trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara".
 
Navodi se i da predstavnici vlasti na svim nivoima "najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, čime se većinu, kako kažu nezavisnih, medija ostavili bez prihoda.
 
NUNS i "Nezavisnost" podsećaju i da su plate novinara u Srbiji na "dnu lestvice među svim profesijama koje traže visok nivo znanja i integriteta, a mlade kolege i koleginice u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava".
 
U zajedničkom proglasu zahtevaju od nadležnih organa i da rasvetle slučajeve napada na novinare, kao i ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da nalogodavce i krivce privedu pravdi.
 
Takođe, Udruženje novinara Srbije je Povodom Svetskog dana slobode medija objavilo pomenuti Proglas. 
 
"Pozivamo novinare i medijske radnike da 3. maja od 11.55 do 12 sati u elektronskim medijima pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da objave Proglas", poručuju u UNS-u.
 
U proglasu se navodi da će prošlu godinu novinari će pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Republike Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.
 
"U godini za nama Poreska uprava držala je u blokadi skoro četiri meseca račune kompanije Adria media grupe u okviru koje posluje tabloid Kurir zbog 'opasnosti da poreski obveznik osujeti naplatu poreza'. Skoro deset meseci u blokadi su i računi Kompanije Novosti i Štamparije Borba zbog neplaćenih poreza, iako u ovim kompanijama država ima upravljačka i vlasnička prava. Vlada je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja postavila Aleksandra Gajovića koji je propagirao šovinističke predrasude prema ženama, zbog čega je UNS izašao iz Radne grupe za izradu medijske strategije. Skupština Srbije odbila je predlog UNS-a i NUNS-a da ugledni novinar Živojin Rakočević bude član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije pa je skoro tri godine upražnjeno mesto koje pripada novinarima u ovom antikorupcijskom telu", navodi se, između ostalog, u proglasu.
 
UNS zaključuje i da su u godini između dva Svetska dana slobode medija povećane zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija.
  • Zile

    03.05.2018 08:21
    zile
    Petog oktobra 2000. godine u novinarsku bransu je uslo mnogo olosa i nestrucnih probisvetova. Takvi su samo obezvredili profesiju i zagadili novinarsku oblast. Istini za volju imamo mnogo vise dobrih i strucnih novinara, kojima ja cestitam njihov dan. Ostali su u manjini ali mnogo glasni i bezobrazni, pa se stice utisak da ih ima vise. Srecom da te medije, poput Danasa i njima slicnim, niko posebno ne prati ili ih ne uzima za ozbiljne.
  • darko

    02.05.2018 22:48
    hh
    Sami su krivi
  • Zorica

    02.05.2018 21:43
    Demokratija medija je vise nego ikad zastupljena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.