Kako su državni organi čestitali Svetski dan slobode medija

Državni organi poslali su svoje poruke povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.
Kako su državni organi čestitali Svetski dan slobode medija
Foto: Pixabay
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović poručio je da i posle više od šezdeset godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kojom je garantovano pravo svakom pojedincu na slobodu mišljenja i izražavanja, sloboda medija, kao jedan od mogućih načina izražavanja javnog mišljenja, predstavlja i dalje jedno od najdragocenijih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo. 
 
"Posebno je potrebno odati počast svim novinarima koji su žrtvovali i žrtvuju širom sveta svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu. Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se javnosti potvrdi snažna posvećenost Republike Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u sferi medija, a u cilju unapređenja slobode izražavanja i mišljenja. Ministarstvo kulture i informisanja čestita Svetski dan slobode medija svim srpskim medijima i novinarima", poručio je Gajović.
 
Razvoj demokratskih društava koja u potpunosti teže ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, neodvojivo je povezan sa osvajanjem sloboda, uključujući i medijske. Demokratija i jake institucije ne mogu postojati bez slobodnih i odgovornih medija, kao i ostvarivanja prava građana na informisanje, poručio je povodom Svetskog dana slobode medija zaštitnik građana Zoran Pašalić.
 
Pritisci na medije su, upozorava Pašalić, i dalje prisutni i vidljivi na različite načine, često i kroz direktne napade na novinare. Tokom prošle godine, prema podacima novinskih udruženja, zabeležena su 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 pritiska.
 
Novinari u svojim obraćanjima Zaštitniku građana ističu da su, pored pritisaka izloženi i neprimerenom ophođenju od strane organa javne vlasti, upozoravaju da neretko rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, ali i da im se onemogućava sindikalno organizovanje. Takav položaj novinara i medija, ističe Pašalić, utiče na urušavanje medijskih sloboda i novinarske profesije, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim.
 
"Zaštitnik građana poziva sve društvene i državne aktere i organizacije, posebno nosioce političkih i javnih funkcija da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, njihovu uređivačku politiku i novinare, a medije da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva", navodi Pašalić u poruci.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dan slobode medije članovima medijskih udruženja NUNS, UNS i NDNV.
 
"Želim Vam uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama date doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i sl. S tim u vezi, posebno se nadam da će nadležni razumeti i iskoristiti doprinos koji Vaša profesija može dati dosad zabrinjavajuće sterilnom procesu izrade medijske strategije. Posebno Vam želim uspeh i u ostvarivanju ciljeva za koje je doprinos novinara i medija potpuno nezaobilazan. Profesionalne asocijacije novinara su jedine koje svojim aktivnostima mogu i moraju da smanje ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i 'medijskih' radnika koji sa tim standardima gotovo da i nemaju veze", navodi Šabić.
 
Kako je naveo, ceni činjenicu da novinari kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti. 
 
"I ovom prilikom potvrđujem spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru objektivnih mogućnosti, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije", zaključuje on.
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je Svetski dan slobode medija svim novinarima i novinarkama u Srbiji i istakla da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje jedna od osnovnih vrednosti svakog demokratskog društva.
 
Sloboda izražavanja i informisanja ne sme biti dovedena u pitanje, a novinari i novinarke treba da imaju uslove za nesmetano obavljanje svog posla bez straha za ličnu bezbednost, navela je Janković.
 
Ona podseća da su mediji ključni kanali preko kojih se prenose poruke i oblikuju stavovi javnog mnjenja i da zato treba stalno da unapređuju standarde izveštavanja i promovišu vrednosti tolerancije, ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija