Usvojen predlog leks specijalisa za jeftine stanove za BIA i vojsku

Vlada Srbije je jutros usvojila predlog leks specijalis zakona za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, izjavila je jutros potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i najavila da gradnja može da počne već krajem avgusta u Vranju, Kraljevu i Nišu.
Usvojen predlog leks specijalisa za jeftine stanove za BIA i vojsku
Foto: 021.rs

U pitanju je Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

"Zakon je usaglašen sa svim ministarstvima u vladi i danas je usvojen na sednici vlade i ja ga očekujem naredne nedelje u parlamentu pred poslanicima", rekla je Mihajlović tokom obilaska gradilišta "Zemunske kapije", gde će se nalaziti i jedan ogledni stan za pripadnike snaga bezbednosti.

Mihajlović je rekla da će se jeftini stanovi, po ceni od najviše 500 evra po kvadratu, graditi prvo u Vranju, Kraljevu, Nišu i Beogradu pošto već imaju spremne lokacije. Planirano je da stanovi budu izgrađeni i u Novom Sadu.
 
"Krajem avgusta možemo očekivati početak radova u Vranju i Kraljevu, kao i u Kišu, gde su potpuno pripremljene lokacije. Za Beograd čekamo da se konstituiše nova gradska vlast, pa da počnemo razgovore", rekla je Mihajlović i dodala da će se u Kraljevu, Vranju i Nišu graditi po 170 stanova, a u Beogradu da je predviđena gradnja 400 stanova.
 
Podsetimo, izgradnja jeftinih stanova trebalo je da počne još u martu, kako su to zvaničnici najavljivali, ali se to nije dogodilo, kako su za Insjader ranije naveli u resornom Ministarstvu, zbog spore birokratije.
 
Dodajmo da je leks specijalis zakon poseban zakon kojim se ovaj projekat proglašava projektom od nacionalnog značaja za državu Srbiju. Donošenje ovakvih zakona podrazumeva da se, zarad višeg državnog interesa, primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju. To znači da leks specijalis ukida licitacija za prodaju zemljišta, suspenduje zakone poput Zakona o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije.
 
Tako su Beograd na vodi i izgradnja Južnog toka proglašeni projektima od nacionalnog značaja za Srbiju i zbog njih je isto donet leks specijalis.
  • Aleksandar Markovic

    10.05.2018 12:24
    leks specijalis?
    donosenje specijalnog zakona kojim drzava potvrdjuje nemogucnost podizanja standarda gradjana i kao meru ublazavanja katastrofalne materijalne situacije zaposlenih u vojsci i BIA zida neke stanove ispod trzisnih uslova cime de fakto diskriminise ostatak stanovnistva je sramno! ovo je dokaz da SNS ili ne ume ili ne zeli da omoguci svim gradjanima Srbije dostojanstven zivot!!!!
  • Vlada

    10.05.2018 12:15
    @oi
    To nisu ti stanovi na koje mislis... Ovi ce se prodavati svima po regularnim cenama koje odredi GDS.
  • oi

    10.05.2018 11:36
    stanovi u ns su u vrlo poodmakloj fazi izgradnje (jugovicevo), a ne tek u planu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.