Dobijaju kapitalne projekte iako su na crnoj listi i duguju sto miliona dinara poreza

Republika Srbija u poslednje dve godine putem javnih nabavki dodelila je firmi "Bauvezen" iz Lazarevca 15 građevinskih projekata, od čega tri kapitalna, uprkos poreskom dugu ove firme od 102 miliona dinara zbog kog joj je Poreska uprava popisala pokretnu imovinu, piše portal Pištaljka.
Dobijaju kapitalne projekte iako su na crnoj listi i duguju sto miliona dinara poreza
Foto: Pixabay
Prema zakonu, firme sa poreskim dugom ne mogu da učestvuju u javnim nabavkama. U članu 75. Zakona o javnim nabavkama, kao jedan od obaveznih uslova za učešće u postupku javne nabavke, navodi se da je ponuđač "izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine".
 
"Bauvezen" je osnovan 2007. godine pod imenom "Las krivaja", a tri godine kasnije menja delatnost i vlasnika. Krajem 2011. godine tadašnji vlasnik Dejan Živanović je uhapšen pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su u saradnji sa direktorima Rudarskog basena "Kolubara" oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije koja je, kako je otkrio Insajder, radila i po 25 sati dnevno. Pred Specijalnim sudom u Beogradu u junu prošle godine počelo je suđenje po ovoj optužnici.
 
Firma "Bauvezen" koja se nalazi na 79. mestu najvećih poreskih dužnika u Srbiji je prošle godine podnela zahtev za reprogramiranje poreskog duga u iznosu od 102 miliona dinara, koji Poreska uprava do danas nije odobrila. To nije sprečilo naručioce, Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, javna preduzeća "Putevi Srbije" i "Železnice Srbije a.d", Ministarstvo privrede i nekoliko lokalnih samouprava da sklope ugovore sa "Bauvezenom". Kao što nije sprečilo ni banke, od kojih su neke u većinskom državnom vlasništvu, da ovoj firmi daju milionske kredite u evrima uzimajući kao garant upravo ugovore koje ova firma ima sa državom.
 
Ova firma sa "crne liste" trenutno gradi jedan od objekata nove autobuske stanice Beograd, deo nove železničke stanice Prokop, pešački most koji spaja Kalemegdan sa Savskim kejom kod putničke luke Beograd, a izvodi radove i na aerodromu "Nikola Tesla" o čemu ugovor nije dostupan javnosti. Takođe, kao član grupe ponuđača ili samostalno, "Bauvezen" je dobio i infrastrukturne projekte u Obrenovcu, Loznici, Kruševcu, Staroj Pazovi, Kučevu, Mionici, Svilajncu i Rači.
 
Iz Uprave za javne nabavke za "Pištaljku" su objasnili da bi po Zakonu o javnim nabavkama ponuđač koji ima poreski dug trebalo da automatski bude isključen iz postupka, ali da ta uprava nije u obavezi da o tome vodi računa. Proveru da li su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi treba da vrši naručilac tako što će tražiti ili potvrdu Poreske uprave da je plaćen porez ili izjavu o plaćanju poreza, navode iz Uprave. Naručilac može da proveri da li je ponuđač upisan u Registar ponuđača na APR-u, gde je dužan da podnese dokaz o izmirenju poreske obaveze. Međutim, iz Uprave dodaju da ne znaju da je taj registar ažuran.
 
"Bauvezen" je 2014. godine upisan u registar, ali do danas tu nije zabeleženo da ima bilo kakav poreski dug.
 
Osim toga što se nalazi na listi poreskih dužnika, "Bauvezen" se nalazi i na "crnim listama" Uprave za javne nabavke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zbog lošeg poslovanja i to kao jedina firma koja posluje u Srbiji, a koja je dospela na ovu crnu listu.
 
Pištaljka je pokušala da stupi u kontakt sa direktorom "Bauvezena" Borivojem Trifunovićem, ali se umesto njega redakciji javio bivši vlasnik i direktor te firme, gorepomenuti Dejan Živanović. On je rekao da je sada "jedan od rukovodilaca" i da zastupa firmu u javnosti umesto vlasnika koji zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti da govori. Živanović je za Pištaljku objasnio da je "Bauvezen" zalagao ugovore da bi "obezbedio novac kojim bi počeo da radi dobijene poslove" pošto mu država, kako kaže, ne plaća u roku. Na pitanje kako dobijaju poslove kada imaju poreski dug, što Zakonom o javnim nabavkama nije dozvoljeno, on odgovara: "Izađemo na tender i dobijemo".
 
"Založimo ugovor, povučemo odobreni novac koji nam služi kao avans prilikom plaćanja. Poslove dobijamo jer smo najjeftiniji", kaže Živanović, koji negira da postoji veza između dobijanja poslova od države i zalaganja istih ugovora kod banke u većinskom državnom vlasništvu.
 
Na pitanje, kako je došlo do toga da se "Bauvezen" nađe na "crnoj listi" i kako je moguće da je to jedina firma koja je ocenjena na ovaj način, Živanović kaže da je uzrok tome poreski dug ove firme koji je nastao 2013. i 2014. godine zbog "pogrešno plaćanog PDV-a".
 
"Zbog tog poreskog duga smo i dobili loše ocene poslovanja od državnih institucija. Dug zapravo iznosi nešto više od 40 miliona dinara dok ostatak do 100 miliona dinara čine kamate. Tražili smo reprogram i već godinu dana čekamo rešenje, a u međuvremenu kamata raste", kaže Živanović.
 
Ove unosne ugovore sa državom "Bauvezen" je, neke i po nekoliko puta, založio kao obezbeđenje za dobijanje kredita kod banaka.
 
Opširnije o poslovanju ove firme možete pročitati u tekstu Pištaljke OVDE.
  • Posmatrac

    14.05.2018 14:33
    Pocetak pripreme razrade plana
    Da je bar taj Zivanovic jedini primerak, nego svaki dan citam u novinama, i spominje se bar 10ak takvih. I onda covek koji radi, nervira se, placa racune i svoje obaveze treba da zakljuci da ne treba da radi nista od toga nego da tu energiju utrosi na smisljanje plana kako da opaje drzavu i uziva do kraja zivota.
  • Mislilac

    14.05.2018 12:07
    Lepe priče
    I onda se nama slažu lepe priče o tome, kako je zakon jednak za sve!
  • Saruman

    14.05.2018 11:44
    Vlasnik firme piše zakone

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.