Radnice u Republičkom centru za talente ne mogu da prime platu, niti da daju otkaz

Aleksadra Tanasković i Violeta Miltenović, koje su zaposlene u Republičkom centru za talente, verovatno su jedine radnice u Srbiji koje, sve i da hoće, ne mogu da daju otkaz.
Radnice u Republičkom centru za talente ne mogu da prime platu, niti da daju otkaz
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", Republički centar za talente, u kojem su zaposlene, ostao je pre tri godine bez direktor i od tada nema ko ni otkaz da im potpiše. Poslednju platu primili su za 2011. godinu, sedam im nije uplaćen radni staž, a već četiri su bez zdravstvene knjižice. 
 
One su se, kako kažu, našle su bezizlaznoj situaciji, jer ne mogu da se zaposle, da se prijave u Nacionalnu službu za zapošljavanje ili da makar preko supružnika dobiju zdravstveno osiguranje. A sve to jer su u radnom odnosu koji ne mogu da raskinu.
 
Iako je ova, na početku neprofitna organizacija, 2003. godine prešla u nadležnost Vlade, neko je zaboravio da osnivačke i druge akte upodobi sa novim okolnostima. U međuvremenu, prestale su da stižu uplate za zarade, socijalno i zdravstveno osiguranje.
 
"Za sve naše probleme kriv je nemar Ministarstva prosvete, jer smo u njihovoj nadležnosti. Potrebno je da nam nadoknade dugovanja i da odluče kakva je sudbina Centra ili da postave novog direktora i nastave finansiranje ili da donesu odluku o gašenju. Ovakva situacija ne vodi nikuda", kaže Tanasković.
 
Problemi su počeli da se gomilaju u vreme kada je ministar prosvete bio Žarko Obradović. Zbog dugovanja i nemara države bivši direktor Aleksandar Toković štrajkovao je glađu u decembru 2013. godine. Štrajk je prekinuo kada mu je od tadašnjeg ministra Tomislava Jovanovića stiglo obećanje da će svi problemi biti rešeni, što se, naravno, nije dogodilo.
 
Aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević za "Novosti" kaže da je upoznat sa ovim problemom, te da već skoro dve godine pokušava da nađe rešenje za pravni vakuum u kojem se Centar našao. Jedino rešenje bi, kako kaže, bilo da raspišu konkurs za direktora, koji bi mogao da proglasi dve zaposlene tehnološkim viškom, nakon čega bi Centar mogao i formalno da bude ugašen. Kako dodaje, veoma teško je naći takvog kandidata, jer bi po gašenju Centra i sam direktor ostao bez posla. 
 
Šarčević je primio radnice na sastanak u Ministarstvo prosvete, kada je delegirao saradnika koji bi se bavio sudbinom Centra. U poslednje dve godine imali su dva sastanka, ali se situacija i dalje nije promenila. 
 
Obraćali su se i predsednici Skupštine Maji Gojković, skupštinskom Odboru za rad i socijalna pitanja i Kancelariji predsednika Republike. Pored načelnog razumevanja, svi se pozivaju na zakone zbog kojih nisu nadležni za ovaj slučaj.
  • izdrzaobezfunkcije

    16.05.2018 19:32
    Krajnje retardirano objasnjenje ministra.
  • milan

    16.05.2018 16:36
    Da li je tako...
    "Radnice u Republičkom centru za talente ne mogu da prime platu,"
    Pre će biti "zaposlene u..., jer "radnice" treba i nešto da rade i primaju zaradu za rad, a zaposlene primaju "samo" platu.
    Molim da se ne zbunjujemo!
  • Nesa

    16.05.2018 15:05
    Ž
    Evo ja se javljam za direktora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija