Iako neće biti duplog tehničkog pregleda, kontrola ispravnosti vozila će biti rigoroznija

Iako vozila starija od 15 godina neće morati dva puta godišnje na tehnički pregled, provere ispravnosti vozila će svakako biti rigoroznije.
Pravilnik koji je usvojen početkom maja, a koji će početi da se primenjuje od jula, propisuje da će tehnički pregledi trajati najmanje pola sata, a neće se tolerisati ni najmanji kvar na upravljačkom i kočionom sistemu, kao ni veća korozija. 
 
Takođe, svako pregledano vozilo moraće da ima pet fotografija: sve četiri strane vozila i brzinometra. Poenta je da se na taj način stane na put fingiranju pregleda, navode u saobraćajnoj policiji za "Blic". U naredne tri godine sve linije tehničkog pregleda imaće video nadzor i informacioni sistem pa će na serveru MUP-a i AMSS-a beležiti sve informacije u vezi sa testiranjem.
 
S druge strane, vozila koja nemaju katalizator ili proizvode veću količinu izduvnih gasova moći će da prođu tehnički pregled još tri godine.
 
"Znamo kakav je naš vozni park i neizvodljivo je popraviti u ovako kratkom roku više od 100.000 vozila. Ne možemo odjednom sve da presečemo. Takođe, tolerisaće se i površinska korozija s tim što ćemo vremenom kao u Velikoj Britaniji nabaviti čekić i šilo pod čijim udarima ćemo uklanjati trule i raspadnute delove", naglašavaju u saobraćajnoj policiji.
 
Registracija vozila ne znači automatski i amnestiju od prekršajne prijave.
 
"Automobil sa polomljenim farom može da prođe tehnički, ali vlasniku zbog tog kvara sledi prekršajna prijava i kazna od 60.000 do 800.000 dinara. S druge strane, vozilo koje ima neispravne kočnice, volan, spone ili trapove, nikako ne može biti registrovano. Takođe, da bi registrovali popravljeno vozilo vlasnici moraju da imaju uverenje o ispravnosti. Na primer, prilikom ugradnje TNG uređaja", kažu u saobraćajnoj policiji.
 
U saobraćajnoj policiji za "Blic" dodaju da cena tehničkih pregleda neće biti 3.000 dinara kako se to prethodnih dana spekulisalo u javnosti, već će ostati kao i do sada, oko 1.500 dinara.
  • Citat

    17.05.2018 12:34
    Da prenesem jedan komentar sa B92, mislim da je vrlo ilustrativan: Posto radim u CIP-u, da vam kazem ovo - Pre par godina po nalogu ministarstva saobracaja je izvrseno istrazivanje uzroka saobracajnih nesreca. Na osnovu baze podataka MUP-a i osiguravajucih kuca uzroci saobracajnih nesreca su bili sledeci: 38% neprililagodjena brzina, 13 % neprilagodjena voznja uslovima na putu, 31 % konzumacija alhohola, 11 % upotreba mobilnog telefona, 0,9 % tehnicka neispravnost vozila, 5,1 % ostalo. Koliko je neispravnost vozila bila uzrocnik vidite i sami... Sto bi rekao AV i njegovi botovi - cifre ne lazu!
  • gari

    16.05.2018 23:22
    @Ns
    Hvala na odgovoru i na pojašnjenju. Kanda bi ja bio jedan od "slepaca" iz Drobnjakove izjave što je Dragana pomenula.

    Nisam znao, sad vidim da sam do sad imao sreće.
  • MarkoNS

    16.05.2018 19:31
    :-)
    Sve-sve, ali ovo da će saobraćajci imati čekić i šilo i time kuckati po našim automobilima je urnebesno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.