Javna preduzeća preko tendera unajmljuju radnike kao uslugu, među njima i pošta u Novom Sadu

Javna preduzeća i ustanove u Srbiji, umesto da zapošljavaju radnike, naručuju radnu snagu kao uslugu na tenderu i na ovaj način prikazuju da se pridržavaju odluke o zabrani zapošljavanja koju je donela Vlada Srbije.
Javna preduzeća preko tendera unajmljuju radnike kao uslugu, među njima i pošta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako piše portal radnik.rs, radnici angažovani preko tendera u državnom sektoru mogu imati zaradu i nižu od minimalne jer preduzeća i ustanove najčešće ne propisuju zaradu i uslove pod kojima će radnici raditi.
 
Pošta Srbije je u oktobru prošle godine objavila tender za usluge angažovanja omladinske/studentske zadruge kojim je predviđeno da radnici rade u Pošti u Novom Sadu na pomoćnim poslovima, između ostalog, prijem, sortiranje i dostava poštanskih pošiljaka. Problem je u tome što je osnovna delatnost Pošte, prema Informatoru o radu iz 2017. godine, između ostalog, prikupljanje i uručivanje poštanskih pošiljki, pa je nejasno kako Pošta može svoju osnovnu delatnost obavljati preko drugih firmi.
 
Na pitanje radnik.rs zbog čega se na ovaj način angažuju radnici, iz Pošte Srbije navode da su ovom preduzeću "potrebni radnici koji bi radili po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima", te je ovaj tender raspisan "u cilju efiksnijeg obezbeđenja privremeno nedostajućeg broja radnika". Međutim, nejasno je zašto bi preduzeće angažovalo radnike preko posrednika, umesto neposredno budući da firma preko koje se angažuju radnici u cenu uračunava i proviziju, što uvećava ukupne troškove preduzeća.
 
Na ovom tenderu je pobedila firma "TBV Systems" koja je ponudila da za oko tri miliona dinara obavi ovu uslugu, za koju je prema konkursnoj dokumentaciji potrebno 18.750 sati rada. Kada se ovaj iznos podeli sa brojem radnih sati dolazimo do toga da jedan radni sat radnika angažovanog preko ove firme vredi 163 dinara sa porezima i doprinosima. 
 
Portal radnik.rs je pitao Poštu Srbije da li je vršena provera da li će ova firma, koja je dala najbolju ponudu, moći da isplati radnicima bar minimalnu neto zaradu od 143 dinara po satu. Iz ovog preduzeća su odgovorili da je glavni kriterijum na tenderu bila najniža ponuđena cena "bez ispitivanja da li ta cena omogućuje isplatu minimalne zarade".
 
Ako je kriterijum samo najniža ponuđena cena, to bi značilo da bi preduzeće Pošta Srbije prihvatilo i ponudu po kojoj bi radnik bio plaćen jedan dinar. Međutim, preduzeća bi trebalo da vode računa o tome da li firme koje angažuju mogu da obave posao u skladu sa zakonom po ceni koju su ponudili. U Zakonu o javnim nabavkama navedeno je da preduzeće i ustanove naročito treba da provere da li je firma ponudila "neuobičajeno nisku cenu" koja dovodi u pitanje da li se ta firma uopšte pridržava propisa iz oblasti rada.
 
Problem prilikom ovakvog angažovanja radnika preko tendera je i taj što su radnici često angažovani po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a zakon ovim radnicima ne garantuje minimalnu zaradu.
 
Iz firme "TBV Systems" nisu odgovorili na pitanja, između ostalog, koliko iznosi neto zarada radnika koje angažuje u Pošti Srbije. Predsednik sindikata "Solidarnost" u Pošti Srbije Tin Antić navodi da ne vidi smisao angažovanja posredničke firme za usluge poštara u Pošti.
 
"Mislim da je raspisivanje ovog tendera da Pošta plati da neka firma umesto nje nađe poštare za tri miliona dinara van pameti. Smatram da je to način koji otvara mogućnost korupcije", kaže on.
 
Iz preduzeća Pošta Srbije tvrde da ova nabavka nije povezana sa zabranom zapošljavanja i da je "pre zabrane zapošljavanja u javnom sektoru Radna jedinica Novi Sad raspisivala javnu nabavku navedene usluge".
 
"Plata često niža od minimalne"
 
U vezi sa tenderom u Pošti Srbije radnik.rs kontaktirao je i predstavnike studentske zadruge "S servis" koja je učestvovala na tenderu Pošte Srbije. Direktor "S Servisa" Nikola Mijailović navodi da tendere često dobijaju ponuđači koji nude cenu ispod bruto minimalne zarade.
 
"Ako je minimalna zakonska satnica po satu 143 dinara, zna se koliki su porezi i doprinosi, na primer, za privremene i povremene poslove su 68  odsto i na to dodajete svoju maržu, proviziju i time dobijate ukupnu cenu koju dajete kao agencija ili omladinska zadruga. Dešava se da ponuđači daju ispod te minimalne što znači da tu ne postoji ekonomska logika ako neko poštuje zakon, zašto bi davao cenu ispod ekonomski opravdane", kaže Mijailović.
 
Pobednik na tenderima i za spasioce, higijeničare i održavanje zelenih površina
 
Firma "TBV Systems", čija je delatnost "ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju“, poslednjih nekoliko godina pobedila je na preko 30 tendera državnih preduzeća i ustanova. Tenderi su raspisani za usluge čišćenja prostorija, ali i za usluge spasavanja i rada na blagajni za Turističku organizaciju Babušnice. Ova firma dobila je tender za održavanje zelenih površina za JP Zelenilo-Sokobanju i angažovanje radnika na lakim i teškim fizičkim poslovima za Radio televiziju Srbije.
 
Opširnije o angažovanju radnika preko agencija možete pročitati na sajtu radnik.rs.
  • Niks porez,a Rešenje

    18.05.2018 17:26
    @Hocu svog postara
    Naravno da je ostav. SVE se radi da bi ljudi bili nezadovoljni i otišli odavde.
    Od vrtića, zdrvstva, obrazovanja, cena hrane, kvaliteta hrane, energije, ograničenja sloboda...
    a sad još i pošte.
    Zar mislite da nekom U partiji odgovara da se Pošta sračunato devalvira i građani bivaju nezadovoljni? Daleko su izbori, a?
    Gospodine, mnogi naši tupi rukovodioci ne razumeju i ne znaju kakva je vrsta specijalnog rata sada na snazi prema nama.
    Zato i slepo prihvataju sve predloge "kako to neko tamo radi".
    - Ne donose nam više račune stanarine, rešenja o porezu.
    - Sude nam u odsustvu, bez obaveštavanja i šalju izvršioce na otimačinu - sve po zakonu!

    Pa zar vam nije malo sumnjivo što se u poslednjim godinama, redom sve događa samo loše po narod?
    To nije uvođenje reda, to je rat protiv naroda.
    Dok svi shvate kolika je i koja vrsta izdaje, biće kasno.
  • Sve na isto dodje

    18.05.2018 16:44
    Hocu svog postara
    mnogo "dobra" stvar posebno kad se nose preporucena pisma koja je dobro da adresant ne dobije .Ja hocu svog postara malog on je vredan i brz kao munja, čak i kad zgrada gori dok svi beže iz nje on ulazi da rasporedi poštu.
    Ne izmišljati toplu vodu !!!!! Sem ako necemo da raspustimo drzavu ? Jel ostav? meni ovo liči da se drzava rasčišćava da je preuzme neko drugi.Odjednom nam ništa više ne treba.
  • lizing radne snage

    18.05.2018 15:06
    Lizing radne slage je u opticaj uveo NIS. Zaposleni na lizing imaju platu nizu od zaposlenog na istom radnom mestu.
    Ako se pokažu, mogu dobiti redovan Ugovor o radu.
    Javna preduzeća verovatno na taj način zapošljavaju partijske kadrove, časte ih punom platom i tako do penzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.