Produžen rok za prijave đaka za IT odeljenja

Zbog velikog interesovanja učenika, prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo (IT) u gimnazijama širom Srbije produženo je do ponedeljka, 21. maja.
Produžen rok za prijave đaka za IT odeljenja
Foto: Pixabay
Zainteresovani učenici se mogu prijaviti danas, sutra i u ponedeljak, od 9 do 14 časova, u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja.
 
Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.
 
Do sada se za polaganje prijemnog ispita za gimnazijska IT odeljenja prijavilo 2.537 učenika, što čini približno četiri odsto ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole. Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka.
 
U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, jer se za polaganje prijemnog prijavilo 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.
 
"Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije. Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu", navode u Ministarstvu prosvete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija