Sloga: "Kajzen" dve godine krši zakon

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osporili su tvrdnje da nije bilo pritužbi radnika turske fabrike "Kajzen" u Smederevu.
Sloga: "Kajzen" dve godine krši zakon
Foto: Pixabay
"Inspekcija je i ranije izlazila i kontrolisala radnike kojima je menadžment fabrike predhodno na papiru sugerisao šta da odgovore na pitanje", navodi se u saopštenju.
 
Sindikat, takođe, osporava navode poslovodstva kompanije da je do prošlonedeljne spontane obustave rada došlo zbog nesporazuma oko vremena isplate za "rad u režimu preraspodele radnog vremena".
 
"Tvrdnja menadžmenta da su sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili u potpunosti i na vreme je veoma cinična, jer se radi o klasičnoj zloupotrebi radnika kroz termin "preraspodela radnog vremena", kaže se u saopštenju.
 
Sloga smatra da ta kompanija treba da bude "predmet interesovanja institucija države i da se utvrdi kako su dve godine kršili zakon". Neka pokažu sva pisana "rešenja o preraspodeli radnog vremena" koje su uručivali radnicima pre obustave rada, kaže se u saopštenju.
 
Radnice turske fabrike tekstila "Kajzen" u Smederevu obustavile su 11. maja proizvodnju zato što im nije, kako su navele, isplaćena zarada i naknada za prekovremeni rad za šest meseci. Oko 300 radnica ima ugovore na određeno vreme, plate su oko 25 hiljada dinara, radi se dnevno i po 12 sati, često i subotom i nedeljom, a poslodavac je zabranio sindikat.
 
Tekstilna firma "Kajzen", kao deo turske kompanije "Kardem", u Smederevu je pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada je najavljeno da će već za godinu dana imati oko 800 zaposlenih.
  • pravnik

    18.05.2018 13:00
    Kako sam ja skontao tokom dugogodišnje prakse, zadatak suda je da traži dlaku u jajetu, tj sitne greškeu proceduri kod firmi koje se maksimalno trude da zakon ispoštuju. Sud nije nadležan za teška kršenja radničkih prava u firmama koje i ne znaju da zakon o radu postoji...
  • privatnik

    18.05.2018 10:12
    .
    Otvorite svoju firmu pa onda doyvolite sindikat!!!
    Pitao bih vas onda_
  • pera

    18.05.2018 01:27
    obavezan sindikat
    Kako tamo naši ministri i inspektori ne zapošljavaju svoju decu i rodbinu?
    Pa tamo cvetaju ruže!
    Sindikati bi trebali biti OBAVEZNI u svakom preduzeću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.