"Imamo sedam miliona stanovnika, a dva miliona sudskih sporova godišnje"

Ministarka pravde Nela Kuburović tvrdi da se u Srbiji dosta radi na promociji medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova, koji rasterećuju sudove i štede vreme, troškove i druge značajne resurse.
Ministarka je podsetila da je u našoj zemlji prvi Zakon o posredovanju usvojen 2005. godine, a da je Zakon o arbitraži usvojen godinu dana kasnije.
 
- Nakon 10 godina, još uvek postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, a više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova - naglasila je Kuburović.
 
Ministarka je posebno istakla značaj inicijative Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, jer su te institucije izdale zajedničke smernice za promociju medijacije u Srbiji, kako bi ohrabrile sudove da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške posredovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva.
 
- Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo, uz te smernice imali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom, u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, a postoji oko dva miliona sudskih sporova - rekla je Kuburović.
  • ko je KO

    20.05.2018 12:59
    Kad bi sudije bile novčano kažnjene za sporost u radu, brže bi se završavali procesi....
    Primer: Zakonski rok za pisanje presude se trostruko produžava, posle glavne rasprave...i ništa niko ne može ...sudiji se oće....lično dožveo četiri meseca trebalo sudiji da napiše presudu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija