Šabić: Ministarstvo odbrane dezinformiše javnost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da Ministarstvo odbrane, povodom njegove zabrane obrade podataka iz privatnih info-komunikacionih uređaja bez naloga suda, pokušava da dezinformiše javnost.
Šabić: Ministarstvo odbrane dezinformiše javnost
Foto: Medija centar Beograd
Podsećajući da je postupak nadzora pokrenu 21. marta zbog predstavke Vojnog sindikata u kojoj je ukazano na to da je ministar odbrane izdao naredbu da zaposleni u Vojsci i Ministarstvu potpišu "saglasnost" da podaci iz njihovih privatnih telefona mogu biti predmet obrade, Šabić je naveo da je Ministarstvo ispoljilo "zabranjavajući dilentatizam, nepoznavanje prava i aljkavost".
 
On je u saopštenju naveo da ga "više od toga brine spremnost Ministarstva da plasira neistine, a pogotovo besmislene insinuacije o 'političkom delovanju' i 'pristrasnosti' Poverenika, budući da Poverenik, za razliku od Ministarstva, postupa striktno po zakonu".
 
Šabić je naveo da kada je pokrenuo postupak nadzora od Ministarstva zatražio da se izjasni o pravnom osnovu i drugim relevatnim pitanjima i da dostavi relevantne dokumente, a naročito spornu naredbu ministra.
 
Ministarstvo odbrane izrazilo je juče žaljenje što je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti o rešenju, kojim se tom ministarstvu zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono telekomunikacionim sredstvima, najpre obavestio medije pa tek onda Ministarstvo.
 
"Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.
  • Мунгос

    19.05.2018 19:07
    Већ виђено код Саше Јанковића.
    Шабић при крају каријере наишао на клизаво. Па к'о вели, дај мало да нападам оне пред којима сам цело време шенио.
    Нека господин Шабић мало промени занимање, толике је године био „повереник“.
    Препоручујем му да постане председник неке странке. Ту сам себе не може да изда, као што је раније издао свог председника Вука Обрадовића.
    Или да нађе неки сличан посао као што ево врши сада, да никоме не користи, а њему не фали ни длака са главе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.