Traže da prvaci polažu Đačku zakletvu iz 1914. godine

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) predložili da se učenici koji kreću u prvi razred osnovne škole u Srbiji zaklinju prema načelima Đačke zakletve iz 1914. godine.
Traže da prvaci polažu Đačku zakletvu iz 1914. godine
Foto: Pixabay
Kako navodi ovaj pokret, u doba kraljevine đaci su, osim obrazovanja, bili pripremani za čestit, iskren i pošten život.
 
"Školama treba vratiti osim obrazovne i vaspitnu ulogu, kakva je bila za vreme Kraljevine Srbije. Đačka zakletva bila je samo jedan od segmenata vaspitanja dece i treba je vratiti i danas u obliku u kojem je bila tada. Ova zakletva ne predstavlja samo ulazak u školske klupe, već početak odrastanja, vaspitanja, učenje odgovornosti i osnovnih ljudskih vrednosti. Đačka zakletva iz 1914. godine ima sva načela koja pokazuju deci kako da odrastu u čestite ljude", izjavio je predsednik POKS-a Žika Gojković.
 
Gojković dodaje da se u evropskim kraljevinama, poput Norveške, učenici obavezuju da će, osim usavršavanja znanja, brinuti o okolini, kućnom vaspitanju, normama lepog ponašanja, pravima drugih ljudi. 
 
"Đačka zakletva koja se danas primenjuje u Srbiji nije loša, ali bi bila potpunija ukoliko bismo vratili njenu prvobitnu, tradicionalnu verziju i učili našu decu vrednostima koje smo u velikoj meri, nažalost, i sami zaboravili", zaključuje Gojković.
 
Ovako glasi Đačka zakletva iz 1914:
 
"Zaklinjem se da neću uništavati drveće i gaziti travu.
Obećavam da neću pljuvati na pod u školi i u kući i na putu.
Dajem reč da neću kvariti ograde ni nanositi kvara građevinama.
Nikada neću bacati hartije ni ma kakvo đubre po ulici.
Biću uvek učtiv.
Štitiću ptice.
Braniću tuđu svojinu onako kako bih želeo da drugi brani moju.
Obećavam da ću biti iskren i čestit građanin."
  • sima

    20.05.2018 16:51
    lepa
    Zaista lepa inicijativa, od malih nogu decu treba učiti da vode računa o svojoj okolini da čuvaju, uživaju u prirodi da ne ubijaju i muče životinje već da ih hrane i čuvaju na kraju takva deca neće postati divljaci već čestiti i valjani ljudi.
    Zaista treba podržati ovakve predloge ne vezano sa koje strane dolaze od vlasti ili opozicije za dobrobit je čitavog društva.
  • Caliope

    20.05.2018 14:13
    Skole su odavno izgubile i vaspitnu ulogu kod dece. U danasnje vreme deca su sve bahatija i okrutnija. Odlican predlog od stranke kojoj izmedju ostalog u programu pise da je porodica temelj drzave.
  • Roćko

    20.05.2018 13:39
    A da se vratimo dajekli u 12. vek, pa da smo svoji na svome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.