Kursne razlike u turističkim agencijama turistima zadaju glavobolju

Kada prosečan turista iz Srbije pogleda ponude za letovanje, vidi lepe spotove, u njima predivne plaže, pa još i pristupačne cene u evrima, lako se odluči za jednu od ponuđenih destinacija.
Kursne razlike u turističkim agencijama turistima zadaju glavobolju
Foto: Pixabay
 Ove godine će milion naših ljudi letovati van granica zemlje – najviše njih u Grčku. Bez obzira na to da li biraju jeftiniju Paraliju ili Lefkadu koja spada u fensi letovališta, moraju da računaju na kursne razlike, jer su aranžmani u turističkim agencijama izraženi u evrima, a plaćaju se po najvišem prodajnom kursu banke kod koje one imaju račun.
 
Turisti menjačima evro prodaju za 117 dinara, a agencije im obračunavaju bar 120.
 
Većina budućih turista će, kada krene u agenciju da rezerviše letovanje, uplatiti aranžman u celosti i za to promeniti evre u dinare. Bilo da su evropsku valutu izvadili iz slamarice ili da su taj strani novac podigli iz banke, brzo će shvatiti da kod agencije njihov evro vredi manje. Agencije nemaju pravo da aranžman naplate u evrima, no, po Zakonu o trgovini i cenama turističkih usluga, one mogu biti iskazane u evrima, ali naplaćene u dinarima. Agencije su obavezne da istaknu podatak o tome po kojem kursu obračunavaju evro. One to i čine, pa prekršaja nema. Pitanje kursa koje će agencija koristiti nije regulisano, već se samo kaže da on mora biti istaknut, odnosno da stranka o tome bude obaveštena.
 
Banke slobodno formiraju kurs
 
Većina turista uštedela bi koji evro kada bi agencije obračunavale evro po srednjem kursu Narodne banke Srbije. Juče je bio 118,20 dinara za jedan evro. Taj kurs služi kao reper bankama kada formiraju svoje kursne liste, ali ih ne obavezuje. Banke od 2002. godine slobodno formiraju svoje devizne kursne liste. Agencije su se u tome samo prilagodile svojoj banci.
 
Kod uplate tih aranžmana klijenta put obično prvo vodi u menjačnicu. Oni koji su juče plaćali aranžman, evro su prodavali menjačima po 117 dinara ili i pokoju paru više. U agenciji im je pak ta valuta obračunavana po 120 dinara, koliko je bio prodajni kurs većeg broja banaka. To znači da su za aranžman od 200 evra od menjača dobili 23.400 dinara, a u agenciji su im tražili 23.800. Ko je na računu ili u novčaniku imao tih 400 dinara, lako je mogao da izmiri sve, ko nije, morao je u banku po dodatak. Kod Narodne banke Srbije srednji kurs je bio 118,20 dinara. Ali to za turiste nije od značaja. U agencijama kažu da i njima banke te transakcije obračunavaju po istom sistemu. Stranim tur-operaterima oni smeštajne kapacitete koje bukiraju takođe plaćaju u stranoj valuti.
 
Aranžmani za najpopularnija grčka letovališta gotovo po pravilu imaju u cenu uračunat i prevoz. Taj deo bi se mogao plaćati u dinarima. Međutim, prevoznici kažu da gorivo kupuju i na stranim pumpama. Zato agencije i taj deo aranžmana obračunavaju u evrima.
 
Za letovanje u Grčkoj, s obzirom da su uvedene boravišne takse za smeštaj u hotele i apartmane, kao i da je poskupela putarina, ove godine srpski turisti, koji se odluče da tamo letuju, moraće da izdvoje između pet i 10 odsto više novca nego lane.
 
Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić kaže je za Tanjug da to nisu neka značajna povećanja, ali da je činjenica da je Grčka ove godine za turiste skuplja za nekih 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. "To pretpostavljamo neće predstavljati problem našim gostima. Svake godine tamo boravi negde oko 900.000 naših turista i ove godine očekujemo da to bude otprilike u tom broju", kazao je Seničić.
 
Dodao je da su putnici obavešteni o onome što je najznačajnije, a to je da su uvedene boravišne takse za smeštaj u hotele, pa i na apartmane i studije, o čemu više OVDE.
  • Gladius et anus

    21.05.2018 08:05
    Maximus
    Овце морају да се шишају... То је закон природе...
  • Keva

    20.05.2018 22:38
    Godinama je tako. Objašnjavaju iz agencije svake godine zašto je e bar 4 dinara veći nego u menjačnicama.
  • Nervirach

    20.05.2018 17:58
    Ukinite dinar. Dinar sluzi da se zamazuje oci sirotinji. I rusi koje ja znam vole euro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija