Snima se film posvećen Tijani Jurić

Otmica petnaestogodišnje Tijane Jurić, nemoć porodice i borba protiv komplikovanih procedura, inspirisale su glumicu Sanju Rajačić da započne snimanje svog prvog dugometražnog filma.
Tragedija koja se desila 2014. godine kada je oteta i ubijena Tijana Jurić, pokrenula je brojna pitanja o bezbednosti dece, na koje Rajačićeva kroz scenario pokušava da odgovori. Scenario je, kaže, pisala u Americi, a ovih dana priča se snima na nekoliko lokacija u Beogradu.
 
"Tragedija koja se desila izuzetno me je potresla, i još tada sam znala da ću se posvetiti toj temi. Motiv je bio da ovakvim filmom podstaknemo državu da uredi zakone koji se odnose na bezbednost dece, a drugo, neophodno je skrenuti pažnju ljudima kako da vaspitaju decu u pogledu sigurnosti. Ovo je film o detetu, opstanku porodice koja se suočava sa teškim momentima, i otvara brojna pitanja poput onog: šta bude onda kada se dete vrati. Dete može da optuži roditelje zato što možda nisu bili tu kada je ono bilo u opasnosti. To su stvari kojima se generalno nedovoljno bavimo, ne razmišljamo u tom pravcu dok se nešto ne desi", kaže Rajačić, a prenosi portal tijana.rs.
 
Film nastaje u srpsko-američkoj produkciji, pod rediteljskom palicom Makla Tajera. Pored Sanje Rajačić koja igra glavnu ulogu, u filmu glume i Nataša Ninković, Marko Živić, Zinaida Dedakin, Marina Ćosić, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus i drugi glumci.
 
"Prezadovoljna sam kako se snimanje filma odvija. Radi se sa iskusnim glumcima koji su dobro shvatili priču. Tema je teška i emotivna, i trudimo se da damo maksimum. Ako ovaj film spreči neki zločin, ako promenimo svest onih koji čine zločine, bar jednoj takvoj osobi, onda je misija ispunjena", kaže Rajačić.
 
Zbog osetljivosti teme, Tijanin otac, Igor Jurić, oprezno je prišao celom projektu.
 
"Sanja me je kontaktirala i izrazila želju da uradi film inspirisan tragedijom koja se desila. Film se neće snimati po onome kroz šta je Tijana prošla, već joj je posvećen kroz temu otmice. U zajedničkom razgovoru smo se složili da bi jedan takav projekat mogao biti od koristi za podizanje svesti o bezbednosti dece i skretanje pažnje javnosti na problem otmice i nestanaka dece", rekao je Igor Jurić.
 
Film "48 sati i jedan minut" biće premijerno prikazan sledeće godine, na Međunarodni dan nestale dece koji se obeležava 25. maja. Plan je da se film pojavi i na nekom od velikih filmskih festivala poput "Sandensa" i sličnih filmskih manifestacija u Berlinu, Veneciji, Torontu.
  • Goran

    21.05.2018 15:13
    Glavni glumac
    Da je ziv, Glogovac je mogao perfektno da docara ulogu oca... Vecna mu slava...

    "Klopka"
  • ex chapman

    21.05.2018 11:56
    film
    film da se snimi o korupciji zbog koje je običan čovek potpuno nezaštićen u Srbiji. ne samo da nema zdravstvenu ni osnovnu socijalnu zaštitu, nego je potpuno prepušten na nemilost kriminalcima. i to čak i onim običnim uličnim bitangama i psihopatama. više nije čak ni potrebno da budeš deo neke "mafije" pa da si nedodirljiv za pravosuđe. dovoljno je da si dovoljno lud ili bezobrazan da radiš šta ti se prohte. javašluk, neznanje i opšta sklonost ka neradu u "organima gonjenja" odradi će svoje
  • Filmofil

    21.05.2018 11:00
    Srećno!
    Treba da se snimi ovakav film.
    U svoje doba, u socijalizmu, snimljena su bar dva filma posvećena problemu narkomanije.
    Danas nam je najaktuelnija otmica i odvođenje u roblje, d ane idem u dublje nasilništvo, jer je ovo poseban slučaj.
    Zašto uopšte pišem ovaj komentar?
    Kako se usuđujem?
    - Jer se bojim, da zavisno od finansiranja, odabira režisera i scenariste - ovaj film može da se pretvori u nešto suprotno. U nešto loše.
    U film obojen zeleno-tamnim tonovima. Ili oker, da podstiče depresiju.
    U film koji klasično lansira depresiju, putem audio zapisa i satanizam putem načina snimanja.
    Svi koji su stručni znaju o čemu govorim.
    80% filmova koji se danas emituju na kablovskim sistemima su takvi.
    Takođe, RTS1 i RTV1 su pod uticajem takvih ljudi.
    Uzmete li HTV1 i 2 - nećete zateći nijedan ružan film.
    Nazovimo ih ružnim.
    Naravno, ovaj film treba da bude angažovan.
    A ne tipičan, nazovi horor koji to nije, koji će za ljubav nečijeg novca širit pogrešne ideje na pogrešan način.
    Siguran sam da ste me razumeli, i da ovo neće biti film kakvih se gadimo na festivalima, gde predstavljaju Srbiju, kao izgubljenu zemlju u koju se bojite otići.
    Srećno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.