Podaci građana na Fejsbuku, poverenik podneo krivičnu prijavu

Poverenik Rodoljub Šabić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u opštini Požega.
Podaci građana na Fejsbuku, poverenik podneo krivičnu prijavu
Foto: Pixabay
Kako se navodi, krivična prijava je podneta zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.
 
Poverenik je u saopštenju naveo da informacije dobijene tokom postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Centru za socijalni rad Požega i Sportsko-kulturnom centru u tom mestu "ukazuju da su lični podaci građana dostavljani opštini Požega na zahtev iz te opštine". 
 
"Ti podaci, među kojima i oni zakonom predviđeni kao naročito osetljivi poput podataka o socijalnoj i materijalnoj obezbeđenosti, novčanoj pomoći i slično, su kasnije učinjeni dostupnim neograničenom krugu lica, tako što su objavljivani na Fejsbuk stranici Glas Požega", piše u saopštenju. 
 
Navodeći da opština Požega ni nakon ponovljenog zahteva poverenika nije odgovorila na pitanja po kom pravnom osnovu i u koju svrhu vrši prikupljanje i obradu tih ličnih podataka, kao i da li ih je i na koji način učinila dostupnim za objavljivanje na Fejsbuk stranici "Glas Požega", Šabić je najavio da će protiv predsednika te opštine biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. 
 
"Ova dešavanja u Požegi još jedna su krajnje zabrinjavajuća ilustracija odnosa države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti. Posebno je zabrinjavajuće to što se sve češće suočavamo, ne samo sa potpunim nerazumevanjem i potcenjivanjem prava građana na privatnost, nego i sa očiglednom spremnošću da se to pravo drsko i bezočno krši i to od strane onih čija je obaveza da ga štite, vlasti, i to u najrazličitije svrhe, uključujući i obračune sa političkim neistomišljenicima", stoji u saopštenju. 
 
Poverenik je dodao da je dosadašnje reagovanje nadležnih za krivično gonjenje takvih pojava, "neadekvatno" kao i da objektivne okolnosti i minimum korektnog odnosa prema pravima građana zahtevaju da se taj odnos potpuno promeni. 
 
Šabić je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Centru za socijalni rad Požega, lokalnom Sportsko-kulturnom centru i opštini Požega povodom prijave predstavnika Inicijativnog odbora "Protesti u Požegi" i pojedinačnih prijava stanovnika tog mesta.
  • Tihi

    21.05.2018 16:00
    Cuj ovo
    Pa sam si dao podatke cim si napravio profil o cemu ovaj melje ?
  • vladaNS

    21.05.2018 13:18
    ?
    Klinac se obraća Zakenbergu: "Moj tata kaže da si ti lopov"! "Taj koji je to rekao nije tvoj tata"!
    obrusi mu Zak. Tako stvari stoje.....
    Pozdrav iz Vojvodine
  • Мунгос

    21.05.2018 13:18
    Нешто се охрабрио Шабић, сада се и председницима општина тресу гаће од њега.
    Само чекам да бркне мало у неког Сорошоида, па да видимо после чија мајка црну вуну преде.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija