Pre 669 godina usvojen Dušanov zakonik

Na današnji dan pre 669 godina donet je Dušanov zakonik, najvažniji i najstrožiji zakonik srpske srednjovekovne države kojim su utvrđena opšta načela njenog uređenja, a najpoznatiji moto ovog zakonika je "oko za oko, zub za zub".
Jedini predstavnik svetorodne dinastije Nemanjića koji nije proglašen za sveca i prvi srpski car Dušan Silni bio je najveći vladar u Srbiji za vreme čije vladavine su državne granice obuhvatale čak osam današnjih država. Svoju vladavinu, pretposlednji vladar iz nemanjićke loze učvrstio je jakim zakonodavstvom koje je vrhunac dostiglo u Dušanovom zakoniku.
 
Dušan je rad na Zakoniku počeo odmah nakon krunisanja za cara 1346. godine, a do danas je poznato da postoji 24 prepisa.
 
Ovaj najvažniji zakon srednjovekovne Srbije donet je na saboru Vlastele i crkvenih velikodostojnika na Vaznesenje Gospodnje 21. maja 1349. godine u Skoplju, a dopunjen 31. avgusta 1354. godine u Seru. Dopunjeno izdanje zakonika sadržalo je 201 član.
 
Izrađen je na temeljima Zakonopravila Svetog Save, a u određenim delovima Dušan direktno upućuje na ovaj dokument. Osim toga, jednim delom se oslanja na vizantijsko pravo.
 
Zakonik je usvojen kako bi se srpska država uredila propisima koji bi važili za čitavo carstvo i za sve njegove podanike.
 
Ovaj zakonik upamćen je kao strog. Prema istorijskim podacima doprineo je opadanju kriminala u vreme carske Srbije, a uređivao je neke od najčešćih prestupa današnjice - krađe, preljube, povrede ugleda i časti.
 
Osim odredbi ustavnog karaktera, Zakonik je regulisao prava staleža, štiteći i najniže slojeve. Imao je kazneno-pravne i procesno-pravne odredbe i odredbe iz porodičnog i naslednog prava.
 
Iako je zapamćen kao veoma strog zakonik, istorijski podaci govore da su upravo takve mere doprinele smanjenju nedozvoljenih radnji u tadašnjoj Srbiji.
 
Ono što je specifično za ovaj carski akt jeste i činjenica da, osim svetovnih prestupa, uređuje i duhovna.
 
Među prvim stvarima koje zakonik uređuje jesu bračni odnosi. Član dva i tri ovog zakonika kažu da niko ne sme da se ženi bez blagoslova svog duhovnika, a ukoliko se to učini "takvi da se rastave".
 
Ne samo da su zakonom uređivani bračni, već i seksualni odnosi, te se kažnjavala čak i "blud među supružnicima".
 
"Ako vlastelinka učini blud sa svojim čovekom, da im se obema ruke odseku i nos sareže", navodi se u ovom zakoniku.
 
Dušanovim zakonikom silovatelji i pedofili su se kažnjavali na sledeći način: "I koji vlastelin uzme vlastelinku silom, da mu se obe ruke odseku i nos sareže, a ako sebar uzme vlastelinku silom, da se obesi, a ako svoju drugu uzme silom, da mu se obe ruke odseku i nos sareže".
 
Laž, mito i kleveta smatrali su se takođe velikim prestupima. Falsifikovanje dokumenata kažnjavalo se oduzimanjem onoga što je pokušalo da se prikrije. Za primanje mita oduzimala se sva imovina, dok se klevetnik poistovećivao sa razbojnikom.
 
Psovanje se kažnjavalo novčano. U 55. članu kaže se da "ako vlastelin ili vlastelinčić opsuje sebra, da plati sto perpera, ako li sebar opsuje vlastelina ili vlastelinčića, da plati sto perpera i da se osmudi".
 
U vreme cara Dušana prestupi načinjeni pod dejstvom alkohola kažnjavali su se vađenjem očiju, batinama ili sečom udova.
 
"Pijanica otkuda ide i ozledi koga ili poseče ili okrvavi, a ne ubije, takvom pijanici da se oko iskopa i ruka odseče; ako li u pijanstvu što podere ili kapu skine ili drugu sramotu učini, a ne okrvavi, da ga biju sa sto štapova i da se baci u tamnicu i potom da se izvede iz tamnice i da se bije i pusti."
 
"Oko za oko, zub za zub" najbolje se ogleda kroz kazne za najstrašnija ubistva.
 
Kazna za ubice bila je smrt, međutim ukoliko bi se ubili najbliži srodnici, kazna je bivala stroža. "Ko se nađe da je ubio oca ili mater ili brata ili svoje čedo, takav ubica da se spali na ognju". Ako bi neko ubio duhovno lice, mogao je da završiti i na vešalima.
 
U spomen na usvajanje Dušanovog zakonika 21. maj se obeležava kao Dan pravosuđa Srbije.
  • Mirko

    18.12.2019 13:33
    @Istoricar
    Znas koliko si ne bitan sa tom tvojom pricom ali da pokusam da naucim necemu.
    Mi smo kolevka evrope, prvi u svemu bili, prva demokratija, prva sloboda, prvi zakoni, prvo rudarstvo, prvo stocarstvo, prva profesionalna vojska, prva moneta,..itd
    Odavde je krenulo sve, nemamo mi sta da laziramo to su cinjenice koje su svuda oko nas to su cinjenice koje potvrdjuju svi i nasi i Grcki i gomila drugih zapadnoevropskih isroricara, to su cinjenice koje potvrdjuje genetika ,a ti si samo jedan u nizu ne bitnih otpadnika ovog naroda koji od prevelike mrznje prema onome sto jesi se raspadas iznutra!!!
    Jeli kakav je osecaj biti izdajnik, kakav je osecaj znati da ces odgovarati pred bogom za svoja ne dela, kakav je osecaj prodati veru za veceru !!!
  • Istoricar

    21.05.2018 18:21
    Kakva crna srednjovekovna srbija, kakvih crnih 669 godina? Uporno laziranje istorije. Rascija nije imala veze sa srbima dragi moji Bugari. Skinite ono ic sa prezimena pa ce vam postati jasno ko ste.
  • e sad...

    21.05.2018 17:50
    Nije li zakonik propisivao i sakacenje "nevernika"?
    Bogumili su bili prvi na udaru, koliko se secam. Pitam, mozda gresim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.