Đorđević: Pokušaćemo da sprečimo isplatu zarada na ruke

Ministar za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da inspekcija nastavlja akciju borbe protiv rada na crno, a da se traži način borbe protiv isplate zarada u gotovini na ruke.
Đorđević: Pokušaćemo da sprečimo isplatu zarada na ruke
Foto: Pixabay
On je na konferenciji za novinare ocenjujući rezultate akcije "Reci NE radu na crno" rekao da će se nastaviti i medijska kampanja, jer radnici nisu svesni nekih svojih prava.
 
Akcija vanrednih inspekcijskih kontrola na osnovu prijave građana besplatnim telefonom počela je 10. marta u saradnji sa norveškom vladom. "Radnici su možda najmanje obavešteni o prekovremenom radu koji mora da se precizno evidentira i obračuna", rekao je Đorđević.
 
Dodao je da je najvažnije da radnici prijave sve nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti na radu dok su još u firmi, a ne tek po odlasku kada je kasno. Đorđević je rekao da država želi da radnicima obezbedi dostojanstven rad, bilo da rade u državnoj ili privatnoj firmi, kod domaćeg ili stranog poslodavca.
 
On je najavio izmene Zakona o radu za 2020. godinu, kao i donošenje zakon o sezonskom zapošljavanju i izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o štrajku.
 
Na pitanje kako sprečiti poslodavce da gase firme posle više meseci neuplaćenih poreza i doprinosa za radnike, rekao je da će predložiti Ministarstvu finansija da se promene propisi tako što bi, kao ranije, poslodavac morao prvo da isplati sve obaveze prema radnicima. "Kada je postojala služba društvenog knjigovodstva (SDK) bilo je lakše kontrolisati plaćanje poreza i doprinosa. Pokušaćemo da uvedemo slične procedure", rekao je Đorđević. 
  • Logika

    22.05.2018 13:26
    Sve dok je porez na isplaćenu dobit 10-15%, a porezi i doprinosi na isplaćenu neto zaradu 68%, radnici će biti prijavljeni na minimalac!
    Smanjite poreze i doprinose na zaradu !
  • Teodora Sr. Kamenica

    22.05.2018 11:21
    Aha
    Aha pokušajte...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.