I prosvetari traže jeftine stanove

Forum srednjih stručnih škola Beograda traži da se i zaposlenima u prosveti omogući kupovina stanova po povoljnim uslovima, kao što će to moći pripadnici vojske i policije.
I prosvetari traže jeftine stanove
Foto: Pixabay
Inicijativa je upućena Ministarstvu prosvete, koje im se zasad samo zahvalilo na predlogu, piše "Danas".
 
"Obrazovanje je stub svakog društva, a policajci i vojnici su potekli iz naših učionica. Zaposleni u prosveti su nezadovoljni svojim materijalnim položajem, mnogi nemaju rešeno stambeno pitanje i sa takvim statusom odlaze u penziju. Zbog toga smo tražili da ministar prosvete našu inicijativu iznese pred Vladu Srbije i da se naš zahtev uvrsti u lex specialis za izgradnju stanova. Bez kvalitetnog obrazovanja i zadovoljnih nastavnika nema ni napretka u društvu", kaže predsednik Foruma Milorad Antić.
 
U dopisu koji je upućen Ministarstvu prosvete navodi se da su “prosvetni radnici prepušteni sami sebi, snalaze se na razne načine, podižu kredite kod banaka koje im nude visoke kamate, dok država za to vreme ćuti i rešava probleme zaposlenima u drugim delatnostima”. Kažu da im je drago što država obezbeđuje stanove vojsci i policiji, ali istovremeno pitaju gde su oni.
 
Antić najavljuje da će se, ako Vlada odbije ovaj predlog, obratiti skupštinskom Odboru za obrazovanje i poslaničkim grupama, a planiraju i pokretanje peticije.
 
Zahtev da i drugi zaposleni u javnom sektoru imaju mogućnost da dođu do jeftinijih stanova ranije je izneo Savez samostalnih sindikata Srbije. Iz Vlade je odgovoreno da će, ako prva faza bude uspešna, projekat biti proširen za sve zainteresovane.
  • Novosađanka

    25.05.2018 00:47
    A šta je sa nenastavnim osobljem tafođe zaposlenim u istim institucujama? Šta ste umislili da su u školama i na fakultetima zaposleni samo nastavnici i profesori? Hej i mi tamo postojimo! Rade tamo i majstori, higijeničarke i kadar sa SSS- Kada će oni doći do krova nad glavom?
  • Vojvodjanin

    23.05.2018 10:56
    Ko to placa
    Jedini koji u Srbiji prave novu vrednost su radnici u realnom sektoru. Oni su, pogotovo ako rade kod privatnika najvise ugnjetavani i u najgorem polozaju. Da li radnik koji zaradjuje minimalac moze da dobije kredit za stan?
    Sad oni treba da plate za subvencionisane stanove budzetskih korisnika (da ne pisem sta stvarno mislim o njima), cije su plate znatno vece (u svim normalnim zemljama je obrnut slucaj) i koji mogu lakse da dobiju i kredit i sve ostalo.
    Posle se neko pita zasto ogroman broj ljudi odlazi iz Srbije...
  • Nezaposlena

    23.05.2018 09:09
    Mr
    I svi nezaposleni stručnjaci, koji su godinama na Birou. Oni se nigde ne pominju. Ne postoje za ovu vlast i državu. Niti joj trebaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija