Vlasnici i dalje čekaju koeficijent za restituciju

Isplata obeštećenja starim vlasnicima u postupcima restitucije trebalo bi da počne za pola godine, ali Ministarstvo finansija još nije utvrdilo koeficijent po kom će se isplaćivati imovina koju je nemoguće vratiti u naturi.
Na pitanje kada se koeficijent može očekivati, iz Ministarstva su za Novosti pismeno odgovorili: "U toku su postupci analize podataka koje je Ministarstvu finansija dostavila Agencija za restituciju, a koji su neophodni da bi se utvrdio koeficijent obeštećenja zasnovan na realnoj proceni."
 
Ukoliko obeštećenja budu kasnila, a kako stvari stoje, to je vrlo verovatno, moraće da se menja i zakon, ako ništa drugo bar u delu koji se odnosi na rokove. Ovo nam je potvrdio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.
 
Izmene Zakona o restituciji koje bi, između ostalog, olakšale vraćanje oranica, posebno komasiranog zemljišta, urađene su i poslate u proceduru, ali su povučene kada je promenjena vlada. Na pitanje šta se dešava sa tim zakonom, Sekulić kratko kaže da ne zna.
 
Inače, osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu koju je Agencija poslala Ministarstvu prošle godine iznosi 13.685.522.511 evra. Tolika je, naime, ukupna procenjena vrednost oduzete imovine koja se potražuje. Međutim, maksimalan iznos koji će pojedinac moći da dobije, bez obzira na ukupnu vrednost onoga što mu je uzeto, biće pola miliona evra, budući da je u budžetu za ovu namenu opredeljeno dve milijarde evra.
 
Kada Ministarstvo utvrdi koeficijent, npr. 15 ili 20, a Vlada ga usvoji, to znači da će stari vlasnici ili njihovi naslednici moći da dobiju 15 ili 20 odsto od ukupne vrednosti onoga što im je oduzeto. Agencija je do sada donela oko 1.000 pozitivnih rešenja o obeštećenju koja čekaju koeficijent. Ukupno je podneto 76.000 zahteva za povraćaj imovine, a u naturi je, ne računajući crkvenu restituciju, vraćeno 443.000 kvadratnih metara stanova, zgrada i poslovnih prostora, 316 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 5.227 hektara šuma i 31.283 hektara oranica.
 
Među onima koji će biti obeštećeni biće i kraljevska porodica Karađorđević, koja, između ostalog, potražuje i vile u Sarajevskoj i Krunskoj ulici u centru Beograda, kao i plac u Aberdarevoj 1, gde su danas zgrada RTS-a i Pozorište "Duško Radović".
  • Mikica

    08.10.2020 21:05
    Koeficijenat
    Ako je poresko odredilo trzisnu vrednost zemljista tj.parcele a drzava ti vraca kroz obveznice na 10,15 godina, kakav koeficijenat da bi i to malo podeljeno na rate smanjilo.bruka lopovluk ja znam da se koeficijenat koristi za vise a ne da ga smanjujete izmisljeni kieficijenat da otmu narodu i ono malo sto im pripada.SRAMOTA VRACAJTE ZAKON NAZAD I DA SE LEPO UREDI 9 GODINA SRAMOTA!!!!!
  • Čučuk Stana

    24.05.2018 15:54
    Znam, zato sam i sišla sa čuke malo da vas prosvetlim!!
  • @Čučuk Stana

    24.05.2018 15:29
    Vrati se na čuku
    Ovde ne odgovaraš kurturološki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.