Užice dobija spomenik "Velika Srbija"

Užice, nekada Titov grad kojim dominira Trg partizana, simbol arhitekture komunizma, svoj urbani identitet promeniće monarhističkim simbolom - spomenikom "Velika Srbija".
Kako piše "Blic", Užice bi do 1. novembra, povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, trebalo da dobije spomenik "Velika Srbija", koji je po ideji kralja Aleksandra sačinio jedan od najpoznatijih vajara tog vremena Đorđe Jovanović. Inicijativu o postavljanju ovog spomenika, koja je potekla od gradskih vlasti, podržao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.
 
Novi spomenik osvanuće na "čuvenom" i jedinom kružnom toku u gradu koji je minule jeseni, zbog mnogih vozača koji nisu poznavali pravila saobraćaja u ovakvoj raskrnici i vozili u kontrasmeru, bio višednevni predmet podsmeha.
 
Plato na kojem će biti podignut spomenik, kažu iz Gradske uprave, biće izrađen po urbanističkom rešenju arhitekte profesora Vladimira Lojanice. Statua "Velika Srbija", posle uređenja platoa ispred Skupštine grada, biće drugi projekat u planu nazvanom "Izmena urbanog identiteta Užica".
 
Koliko će statua koštati, gradonačelnik Užica Tihomir Petković za "Blic" kaže da se još ne zna, a to će biti obznanjeno kada se cena postigne u dogovoru sa vajarom koji će napraviti spomenik i izradi projekat izgradnje platoa na kružnom toku. Tek, kraljevski element urbanističke slike Užica biće plaćen iz gradskog budžeta. 
 
Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić izjavio je da spomenik ne bi trebalo da košta više od 20 miliona dinara.
 
Informacija o spomeniku zatekla je sekretara užičkog SUBNOR-a Vojina Mrđu.
 
"Mislim da je o ovome, dok Titov spomenik još stoji u zapećku Narodnog muzeja i dok se odugovlači sa njegovim izmeštanjem između muzejskih zgrada, najpre trebalo organizovati javnu raspravu. Užice je oduvek bilo revolucionarni grad i ne vidim razlog da se diže obeležje Karađorđevićima, odnosno Kraljevini koja, za razliku od socijalističkog doba, nije ostavila istorijski pečat u Užicu. Bolje bi bilo da je grad otkupio spomenik Nikole Tesle koji je stajao u Malom parku, pa je posle vraćen autoru", kaže Mrđa.
 
"Velika Srbija" je izrađena kao model dvadesetih godina dvadesetog veka. Predstavlja boginju koja u jednoj ruci drži krunu Karađorđevića, a u drugoj zastavu Kraljevine Jugoslavije. Statua koja će biti podignuta u Užicu trebalo bi da bude visoka preko tri metra.
 
Statua Đorđa Jovanovića "Velika Srbija" nekada se nalazila na zgradi Vlade Kraljevine Srbije u Beogradu. Tokom Drugog svetskog rata delimično je uništena. Izgled biste "Velika Srbija" sačuvan je na spomeniku kosovskim junacima u Kruševcu, budući da je statua vile ili devojke na tom spomeniku, takođe autora Đorđa Jovanovića, urađena po ugledu na "Veliku Srbiju" i takođe predstavlja personifikaciju Srbije.
 
Podsetimo, Novi Sad će dobiti spomenik kralju Petru I povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini SHS i ulaska srpske vojske u Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata. Taj spomenik biće postavljen na Trgu republike. Više o tome OVDE.
  • Мунгос

    25.05.2018 02:20
    „Milica“ се сели зато што је Ужице постало „сељана“.
    „Milica“ се сели зато што је на Тргу у сред Ужица направљен бувљак.
    „Milica“ се сели због трафика и Сељачких тезги. У Ужицу.
    „Milica“ се сели због 50 замрзивача за сладолед. У Ужицу.
    Повлачим реч, код толико проблема, нормално је да и треба да се поштована Милица исели.
    Па стварно овде нема места за Њу. И оних 50 плусева то доказују.
  • Eva

    24.05.2018 23:06
    Pitanje za Milicu
    Kakve veze oma dizanje nakarade od spomenika sa jadnim psima?! Posle ove izjave, psi su mi mnogo drazi sugradjani od tebe. Jadna si...
  • Мунгос

    24.05.2018 16:51
    Веома је поучно када неки Кроасан објашњава термин „Велика Србија“, то треба пажљиво слушати.
    Иначе, мало отужно делује када кажу да Шешељ припада њиховој нацији и да је због тога лош човек. Упоређење боли глава, сликовито. Замислите, Шешељ је гадан зато што је Хрват. Па нису Хрвати баш толико лоши.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.