"Ukinuti zakon o smanjenju penzija"

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenio je da država treba da posluša savet Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i stavi van snage Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, a penzije iz 2014. godine treba uvećati onako kako je to učinjeno pre donošenja zakona, simulirajući situaciju kao da nije bilo njihovog umanjenja.
"Ukinuti zakon o smanjenju penzija"
Foto: Pixabay
Savić je za "Politiku" podsetio da su penzije usklađivane dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, uzimajući u obzir stope rasta inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP).
 
"To je jedino ispravno i pravedno rešenje, kojim bi se utvrdio sadašnji iznos pojedinačnih penzija i po kome bi se nastavilo njihovo isplaćivanje i usklađivanje u narednom periodu", smatra Savić.
 
Time bi se izbeglo arbitriranje vlasti kome, kada i za koliko povećati penziju i verovatno smanjila potencijalna buduća šteta nastala zbog neustavnog umanjenja penzija koje još traje, iako je zakon trebalo ukinuti do kraja 2017. godine, zaključio je Savić.
 
Podsetimo, nedavno je PUPS, stranka koja bi trebalo da se zalaže za prava penzionera, saopštio da su "puna državna kasa, stabilne javne finansije i vidljiv ekonomski rast pokazali su da je velika penzionerska žrtva od pre tri i po godine imala smisla i da je podrška Partije ujedinjenih penzionera Srbije merama fiskalne konsolidacije bila ispravna i pored svih napada i osporavanja". Opširnije OVDE.
  • Marija

    26.05.2018 22:30
    zakon
    Svaki Zakon na celom svetu ima datum kada se donosi i od kada do kada se primenjuje,A V doneo zakono ukidanju otimanja penzije ALI SE JOS NEZNA OD KADA I DO KADA: Kakva drzava takvi i zakoni.Radujmo se svi ......
  • Gladius et anus

    24.05.2018 12:51
    Maximus
    Били су избори а народ је изабрао...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.