Privatnim domovima dodeljene licence, uskoro subvencije

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đordević dodelio je licence za rad privatnim domovima za odrasle i stare koji su ispunili uslove.
Privatnim domovima dodeljene licence, uskoro subvencije
Foto: Pixabay
Đorđević ih je upoznao sa okvirima sporazuma za subvencionisanje koji bi trebalo da bude potpisan u narednom periodu. Država će, kako je najavio, subvencionisati privatne domove do iznosa koji plaća i državnim ustanovama, a to je u proseku 35.750 dinara. 
 
Prema njegovim rečima, biće subvencionisana razlika za one penzionere i stare koji imaju neke prihode, a za one koji nemaju nikakva primanja, platiće se pun iznos, saopštilo je resorno ministarstvo. 
 
Od danas se, kazao je, kreće sa potpisivanjem okvirnih sporazuma, sa raspisivanjem poziva i tendera za sklapanje okvirnog sporazuma. 
 
Država je želela da izađe u susret i privatnom sektoru, naveo je Đorđević. 
 
"Srbija nije imala dovoljno kapaciteta za smeštaj najstarijih građana u državne domove i zato je odlučila da onima koji su na listi čekanja omogući brži smeštaj u neki od privatnih domova", rekao je on. 
 
Ideja je, kako je kazao, da bude "vin-vin" rešenje odnosno da privatni domovi popune svoje kapacitete, a da država ne daje ni više ni manje od onoga što daje državnim organima, a da naši građani budu smešteni i zbrinuti. 
 
Dodao je i da naša zemlja ima veliki potencijal da privuče potencijalne strane investitore. 
 
Govoreći o uslovima za dobijanje licence, Đorđević je rekao da su oni određeni pravilnikom i zakonom kao što su broj kreveta, kvadratura, broj radnika koji brinu o korisnicima doma. Nakon dobijanja licence inspekcije nastavljaju da vrše provere tokom perioda važenja licence koja, ako se primete nedostaci, može biti oduzeta, rekao je Đordević. 
 
On je istakao da Vlada Srbije brine o svojim najstarijim građanima i da ne pravi razliku između privatnih i državnih domova kao i da svi imaju jednaka prava i obaveze.
  • Lila

    26.05.2018 07:07
    Smrt u Gerentocentru
    Opaska na prethodni komentar. U domu za smestaj starih lica ne postoji GROBARSKA MAFIJA.Preminulo lice se oblaci bez ikakve nadoknade.Govorim iz licnog iskustva. Radila sam u Gerentocentru,za tri godine dosta sam njih obukla ni zutu banku nisam videla.
  • Crvenkapa

    25.05.2018 19:00
    Licenca..
    Nema dovoljno edukovanih strucnjaka za rad u domovima za stare, nisu svi stari jednaki u kategorizaciji stanja i bolesti, a u cilju bezbednosti, tokom noci,VEZUJU KORISNIKE ZA KREVET zavojima, ili nekim drugim tkaninama,, da se ne umaraju i da sto manje brinu o zdravlju korisnika, za sto vece novce,,, naravno, U SLUCAJU SMRTI, nastupa grobarska mafija, pa sledi placanje transvera tela sa leda na led, ,,,, Naravno domovi ne vracaju novac za neostvarene i nerealizovane, a uredno placene USLUGE, koje su katastrofalno neprofesionalne. Abolira se nasilje i pljacka na zavidno visokom nivou, niko ne odgovara za fatalne ishode. Uspesno su edukovani za nemar, nebrigu i javasluk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.