Piletina i jaja iz Srbije uskoro na evropskom tržištu

Srbija bi uskoro mogla da dobije "zeleno svetlo" za izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, jer smo usvojili propise o praćenju salmonele kod životinja, što bi moglo da odblokira naš izvoz na evropsko tržište.
Piletina i jaja iz Srbije uskoro na evropskom tržištu
Foto: Pixabay
Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja. Kako Politika saznaje, u našoj zemlji odnedavno se primenjuje pravilnik koji reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.
 
Sada je na potezu Evropska komisija, koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise. 
 
"Očekujemo da neće biti problema, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU", rekao je Miroslav Blagojevic, predsednik Grupacije proizvodaca živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije.
 
Medutim, kako ističe, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU. 
 
To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna, treća tržišta kao što su Moldavija, Ukrajina, države Bliskog istoka...
 
Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.
 
Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bi smo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice, rekao je on.
  • Обсервер

    27.05.2018 10:46
    Само она ?
    Е сад, када смо решили питање salmonelle , камен нам је пао са срца, па ће шлепери пуни јаја и пилића да крену у свет. Наравно, да ће бити исти случај, као са јунећим, свињским и овчијим месом. Новинар г. Лазић нас је пре неки дан подсетио на јаде наше пољопривреде. Ови што су на челу појединих еснафа, као да су пали са Марса. Велики произвођачи у живинарству су код нас одавно изумрли, тако да им сада треба добра инфузија за опоравак. У међувремену, новије капацитете су преузели странци из бивших република и раде за свој интерес. ''Вишак'' јаја на тржишту је само показатељ сезонског и екстензивног карактера нашег живинарства, где је немогуће сада преко целе године имати производњу у континуираним великим серијама, довољним за извоз.
  • hvala kokama

    26.05.2018 16:57
    Za sirotinju nesto
    bez zeke jaja su em najjeftinije em najzdarvije belancevine.
  • Ne dajmo im ništa

    26.05.2018 15:28
    Balkaniše, ja?
    "Uzmi im sve zdravo, a ubaci im otrove."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija