Lekić: Nije bezbedno biti novinar u Srbiji

Srbija je jedina zemlja regiona koja beleži silazni tred na polju demokratije, u kojoj je nebezbedno biti novinar i u kojoj novinari rade u neprijateljskom okruženju, rekao je danas predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić, prilikom podnošenja Izveštaja o radu na izbornoj sednici tog udruženja.
Lekić: Nije bezbedno biti novinar u Srbiji
Foto: Pixabay
"Prethodnih nekoliko rečenica nisu moje misli, već mišljenja, ocene i zaključci Reportera bez granica, Amnesti internešnela (Amnesty International), Evropske komisije i Hjuman rajts voča (Human Right Watch)", kazao je Lekić u Medija centru u Beogradu.
 
On je istakao da su u prvog godini od kada je Srpska napredna stranka na vlasti zabeležena 23 napada, pretnje ili pritisaka na novinare, u drugoj 36, u trećoj 58 u četvrtoj 69, petu su obeležila 92, a u prva tri meseca ove godine 30-ak ataka na ljude iz medija. "Dobra vest ako se to može nazvati dobrim, jeste da se smanjuje broj fizičkih napada, a raste broj pritisaka", izjavio je on.
 
Lekić je dodao da su podaci koje je izneo iz NUNS-ove baze podataka, koju udruženje vodi već 10 godina, i da to verovatno nije ukupan broj napada, jer se "ljudi plaše da prijavljuju sve pretnje i ucene". 
 
Lekić je naveo da je nakon prošlogodišjeg zatvaranja Vranjskih formirana Grupa za slobodu medija, koja je premijerki Ani Brnabić uputila 13 zahteva u vezi sa zaštitom novinara. "Grupa za slobodu medija ocenila je da odgovori premijerke Brabić na te zahteve pokazuju da ona odbija da sagleda suštinu problema i da ne uviđa ugrožavanje medijskih sloboda", ocenio je Lekić. 
 
On je dodao da je do novog dijaloga sa premijerkom došlo u proteklih nekoliko dana, nakon što je povučen nacrt Medijske strategije, na čemu je insistirao od kad su predstavnici reprezentativnih udruženja i asocijacija napustili tu radnu grupu. 
 
Lekić je rekao da je sa premijerkom postignut "dogovor o dogovaranju" kao i načelni dogovor o strukturi nove radne grupe za izradu medijske strategije i saglasnost za formiranje koordinacionog tela za rešavanje aktuelnih medijskih problema. On je podsetio da su, nakon što je pet udruženja i asocijacija izašlo i radne grupe za izradu Medijske stategije, oni počeli rad na izradi alternativne medijske strategije. 
 
Lekić je kazao da je nedavno poništen nacrt strategije koji je radilo ministarstvo, a da je u međuvremenu završen rad na izradi alternativne medijske strategije. "Taj dokument je usaglašen i sređen i on će se u opticaju naći pod nazivom 'Prilazi za izradu strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023'", dodao je on.
 
U izveštaju NUNS se navodi i da su medijski zakoni dobrim delom usklađeni sa evropskim standardima, ali da se ne poštuju u praksi, tako da medijsko tržište ne funkcioniše, a "mediji su neposredno podređeni volji i (ne)milosti vlasti, političkih i ekonomskih centara moći". Navodi se da se većina medija ne bavi nadzornom funkcijom vlasti, već služi kao propaganda mašina vladajuće nomenklature.
 
"Vlasnici medija svesno žrtvuju svoje informativne kadrovske i operativne resurse zarad ličnog finansijskog interesa i drugih privilegija. Nosioci vlasti na svim nivoima svojim postupcima svakodnevno pokazuju da medije vide, razumeju i koriste samo kao sredstva propagande i političkih manipulacije", navodi se u izveštaju.
 
Navodi se da u takvim okolnostima "gotovo da postaje iluzorno insistirati na prioritetnim ciljevima NUNS kao što su slobodno novinarstvo, medijski pluralizam, autonomija profesije, nezavisnost novinara".
 
Dodaje se i da je ugrožena svaka kritička misao o davno započetim demokratskim procesima u Srbiji. "Politički pritisci direktno se obračunavaju sa ionako retkim kritičkim sadržajima u medijima, vode se javne kampanje i hajke protiv političkih neistomišljenika, čak i protiv retkih nezavisnih državnih institucija koje ne rade po diktatima i volji vlasti", navodi se u izveštaju.
  • Moje lično mišljenje

    26.05.2018 16:42
    NEMA DEMOKRATIJE
    Ne slažem se da Srbija beleži tren silazne demokratije.
    To bi podrazumevalo, da je demokratija nekada postojala i bila na nekom nivou.
    Od 1989-te godine, prostorom Srbije vladaju pojedinci u službi stranih sila.
    Samovoljni vlastodršci, koji ne komuniciraju sa narodom i ne dozvoljavaju bilo kakav oblik samouprave ispod sebe.
    Mediji su samo jedna od žrtava takvih generalisimusa, tiranina.
    Najveća žrtva je narod.
    Podrazumava se, da novinar u takvom obliku vladavine ne može i ne sme da radi svoj posao.
    Jer je samo informisanje, van lažen slike koju stvara svaka vlast do sada, nepoželjno.
    Ali, čemu trošim reči.
    Odavno znamo ko smo, gde smo i na čemu smo.
    A dokle ćemo - to ćemo da vidimo.
    I, molim vas, ne pominjite režirane izbore i glasanje.
    Ništa ovde više nema legalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.