CINS: Državne institucije Tanjugu isplatile više od 114 miliona dinara

Novinska agencija Tanjug ugašena je 31. oktobra 2015, odlukom Vlade Srbije o pravnim posledicama prestanka JP Tanjug, ali su od tada do kraja 2017. godine 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile toj agenciji 114,4 miliona dinara, pokazuje dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Prema pisanju CINS-a, država je samo za gašenje agencije dala 76,8 miliona dinara, dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina.
 
Gašenje Tanjuga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koštalo je 56 miliona dinara, za potrebe socijalnih i drugih davanja.
 
Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je više od 20,7 miliona dinara kako bi mogla da se sprovede Odluka Vlade, a to je podrazumevalo različite vrste isplata za plate, honorare, bolovanja, poreze i plaćanja različitih računa. Uz to, državne institucije su od novembra 2015. do kraja 2017. izdvojile više od 37,6 miliona dinara za sklapanje komercijalnih ugovora sa Tanjugom.
 
Najveće isplate - više od milion dinara - za osnov su imale ugovore koji su sklapani sa Tanjugom kroz sprovođenje javnih nabavki, uglavnom za usluge medijskog praćenja.
 
Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Centra beogradskih festivala platio je u 2017. godini Tanjugu 2.400.000 dinara.
 
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo je Tanjugu u 2017. godini 2.028.070 dinara.
 
"Među dokumentacijom do koje je došao CINS nalaze se spisi o otvorenoj javnoj nabavci na osnovu koje je Ministarstvo potpisalo ugovor s Tanjugom sredinom juna 2017. godine, vredan 1.994.000 dinara, a na kojoj je ova agencija bila jedini ponudjač", navodi CINS.
 
Kancelarija za Kosovo Tanjugu je prošle godine uplatila 1.298.520 dinara. Finansijski izveštaj Tanjuga za 2017. još nije objavljen, a u onom za 2016. godinu piše da je iz Ministarstva najavljeno da se rešenje za nastavak rada agencije traži u okviru nove medijske strategije.
 
Rade Đurić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da sprovođenje ovakvih nabavki postavlja pitanje njihove svrsishodnosti jer nije do kraja jasno koja je funkcija agencija, osim u prenošenju vesti i informacija u vezi sa naručiocima. "Ukoliko se zaista svede na prosto reklamiranje i prenošenje vesti, onda to ne deluje kao ekskluzivitet i jedinstvenost posla koji na tržištu Srbije može samo jedno preduzeće da izvrši".
 
Ovakav sistem nabavki ostavlja mogućnost dogovaranja između ponuđača, u ovom slučaju Tanjuga i naručioca, ali i među ponuđačima inače. Više o ovoj temi čitajte na sajtu CINS-a.
  • Dejan

    26.05.2018 22:15
    zurka
    A vi narode skupljajte cepove za decu, saljite sms za inkubatore, pisite peticije, to je kao da bacite kosku da narod glodje a lopovi rade posao ! Naravno i kolege noviari imaju deo tog kolaca jer pisu o toj zabavi !!!
  • Vladimir Sputnjik

    26.05.2018 21:22
    Ugasena agencija 2015 a svaki dan prenose propagaDne vesti i svi portali to preuzimaju. Kakav mulj i zabokrecina od naroda i drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.