Biciklisti blokirali ilegalni motorni saobraćaj na Novom Beogradu

Preko 300 građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, blokiralo je motorni saobraćaj na Savskom nasipu na kraju Bloka 45 iz protesta jer vlasti odbijaju da spreče nelegalni saobraćaj nasipom uz reku Savu koji štiti Novi Beograd od poplava.
Udruženje građana "Ulice za bicikliste" je potom saopštilo da je "i pored brojnih incidenata sa vozačima motornih vozila, biciklistička vožnja i blokada uspešno održana, i dogovoreni su novi protesti".
 
"Biciklisti podsećaju da nadležni odbijaju da obeleže biciklističku stazu na Savskom nasipu iako je ona definisana Generalnim urbanističkim planom kao postojeća biciklistička staza", piše u saopštenju. Udruženje ukazuje da su uprkos tome "Sekretarijata za inspekcijske poslove i nadležna vodoprivredna preduzeća ignorisali brojne prijave za nelegalni saobraćaj na Savskom nasipu".
 
Biciklisti su se popodne, u okviru redovne mesečne 86. Kritične mase, okupili na Trgu Republike i, uz obezbeđenje saobraćajne policije, odvezli se na Savski nasip da bi, kako je bilo najavljeno, "pokazali da je nasip namenjen svim građanima".
 
Izgradnja u području Savskog nasipa i saobraćaj motornih vozila po nasipu su suprotni nizu zakona, među kojima Zakonu o vodama i Zakonu o planiranju i izgradnji.
 
Biciklisti i pešaci su ugroženi saobraćajem motornih vozila po nasipu, a ugrožen je i sam nasip jer nije izgrađen da bi podneo mlotorni saobraćaj kojim se ruši njegova geotehnička stabilnost, piše u saopštenju u kojem je ukazano da zbog nezakonitog motornog saobraćaja po nasipu, dalje od Bloka 45 nije bezbedno ni hodati, trčati, šetati.
 
Među domaćinima današnje protestne vožnje su bili i "Beogradskakriticnamasa", udruženje "Savski nasip", Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", "99 odsto Beograd", Turistička organizacija "IBikeBelgrade", "Blokovi.com", Sportsko Udruženje "AK Sava" i Nova stranka.
  • novosađanin

    27.05.2018 06:41
    sličnost
    Kao da se takmičimo sa BG što imaju oni imamo i mi. Oni BGH20 mi Dodik sity, Savski nasip, mi dolinu lopova i tako to.
  • Vlada

    26.05.2018 22:25
    ---
    Bravo Ljudi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.