Od 15. juna na hrani će morati da bude označen nivo šećera, soli i masti

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane u Srbiji počeće da se primenjuje od 15. juna, a u poljoprivrednoj inspekciji kažu da je za sedam godina u 24.194 sprovedene kontrole hrane biljnog porekla najviše neusaglašenosti deklaracije i stvarnih sastojaka proizvoda utvrđeno u mlinsko-pekarskoj industriji.
Od 15. juna na hrani će morati da bude označen nivo šećera, soli i masti
Foto: Pixabay
Pravilnikom su ustanovljena nova pravila kada je hrana ponuđena na prodaju onlajn, a uvedena je i obaveza navođenja zemlje porekla za meso, med, voće i povrće, ribu, maslinovo ulje, jaja i proizvode od jaja.
 
Na proizvodu će obavezno morati da bude navedena nutritivna deklaracija uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.
 
Takođe, novim deklaracijama biće naznačeno i to da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste"...
 
Deklaracija na proizvodima biljnog porekla najčešći problem
 
Poljoprivredna inspekcija je, prema podacima o kontroli hrane biljnog porekla, od 2010. do 2016. donela 4.294 rešenja o otklanjanju neusaglašenosti sa deklaracijom, 835 rešenja o zabrani prometa i 311 rešenja o zabrani proizvodnje.
 
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović kaže da je deklaracija na proizvodima biljnog porekla problem koji najčešće sreće inspekcija zbog neusaglašenosti onoga što je iskazano u sastavu, i onoga što se nalazi ili ne nalazi sadržano u određenoj količini u samom proizvodu.
 
Kako je naveo savetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Nenad Dolovac, od početka 2018. sprovodi se i monitoring mleka na uzorku od 11 mlekara i 147 odgajivača, a do kraja godine očekuje se i završetak postupka akreditacije nacionalne laboratorije za ispitivanje mleka.
 
Mleko se, kaže, uzrokuje sa malih poljoprivrednih gazdinstava, farmi muznih goveda manjeg kapaciteta i velikih farmi, veličina uzorka je proporcionalna broju goveda u Srbiji, a do sada dobijeni rezultati ukazali su na pozitivne trendove, ali i potrebu daljeg unapređenja higijenske ispravnosti i kvaliteta mleka.
 
I dok u Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da građani najviše sumnji imaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla i najavljuju skoro objavljivanje rezultata o mišljenju potrošača o kvalitetu hrane, veliki proizvođači navode da poštuju sve pravilnike prilikom proizvodnje delikates proizvoda i podržavaju veću kontrolu proizvoda nadležnih organa na tržištu.
 
Inače, oblast bezbednosti hrane i poljoprivrede obuhvata dve trećine svih propisa EU.
  • sitna slova

    03.06.2018 19:42
    Obavesticu vas da su slova sasvim normalne velicine za zdravo oko. Ako imate preko 35 i vise ne mozete da procitate deklaracije na proizvodima, to nije zavera zlih proizvodjaca, nego imate prezbiopiju tj. staracku dalekovidost i nabavite si naocare.
  • Spaliti sve

    03.06.2018 13:50
    FUJ!
    Džabe.
    Bljutavost i mimikrija u proizvodnji ostaje.
    Proizvođači i dalje misle da kupci nemaju jezik, niti znaju matematiku.
    Mađari su uspeli da unište svoju dobru socijalističku hranu, pa sad dolaze kod nas da je kupe.
    Naša hrana je odvratna i na putu da postane plastična poput mađarske hrane.
    Dodatno, po volji tehnologa menja se kvalitet - nikad isti.
    Simulacija uz pomoć labaratorijskih praškova.
    Kečap koji je 10 % paradajza i ostalo bundeva.
    Prirodni sokovi sa takvom slikom, sačinjeni od praškova.
    Biljni sirevi koji imitiraju prave.
    Proizvođači i dalje misle da pakovanje može da zameni kvalitet sadržaja.
    Naravno, EU se uredno trudi da izvuče sve što imamo zdravo, kvalitetno i prirodno napolje sebi, kako i svetski vladari predviđaju.
    Našim motačima kablova, fudbalsko kladioničarskim stručnjacima punim piva, domaćicama upućenim u turbo zadruge ostaje šljam evropske proizvodnje i šarene reklame uz pomoć kojih možete zamišljati zamenu.
    Kao, bezobrazno- orgazmična "A sad to želim svaki put"
  • trust no one

    03.06.2018 12:34
    Mikro sitna slova sa deklaracija čitam tako što slikam telefonom a zatim uvećam. Muči me što znam da deklaracija uopšte ne mora da odgovara sastavu proizvoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.