Rekonstrukcija pruge Požarevac-Majdanpek gotova do 21. novembra

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na rekonstrukciji pruge Požarevac - Majdanpek i najavila da će ta pruga u dužini od 90 kilometara ponovo oživeti 21. novembra.
Rekonstrukcija pruge Požarevac-Majdanpek gotova do 21. novembra
Foto: 021
Mihajlović se provozala šinskim vozilom 'Kalimero' duž dva kilometra trase kod železničke stanice Požarevac i tom prilikom je prosečna brzina bila svega 10 km na sat.
 
Inače, železničari u Srbiji danas obeležavaju i slavu Car Konstantin i carica Jelena, jer je toga dana 1889. godine država Srbija preuzela upravljanje nad srpskim železnicama.
 
Infrastruktura železnice Srbije je 21. maja počela rekonstrukciju regionalne pruge Požarevac - Majdanpek, u dužini od 90,2 kilometara. Remontom pruge biće stvoreni uslovi za ponovno uspostavljanje putničkog saobraćaja između Požarevca i Majdanpeka, a vreme putovanja sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta.
 
Zbog lošeg stanja pruge, putnički vozovi između Požarevca i Majdanpeka već pet godina ne saobraćaju, a poslednji put su prošli tom trasom 20. juna 2013.
 
Tom prugom u proseku dnevno prođe svega nekoliko teretnih vozova i 90 kilometara putuju četiri sata.
 
Pruga Požarevac - Majdanpek je u izuzetno lošem stanju, zbog čega je na 50 kilometara ove pruge brzina vozova danas samo 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara svega 50 kilometara na sat.
 
Reč je o veoma važno železničkoj saobaćajnici za srpsku privredu zbog Luke Prahovo, RTB -a Bor, rudnika Majdanpek, Kaone i Kostolca. Nosivost pruge biće povećana sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.
 
Radovima će biti obuhvaćena zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.
 
Pruga je jednokoloseča, a izgrađena je 1938. godine i do danas su remontovane samo pojedine deonice u dužini od 40 km i to još 1991. godine. Najteža deonica je Požarevac - Babušnica duga osam kilometara, na kojoj se nalazi tunel dugačak 975 metara, u kojem će takođe biti rekonstruisan kolosek.
 
Rok za završetak radova je 180 dana, a vrednost posla je oko 30 miliona evra.
 
Zbog oživljavanja pruge Požarevac - Majdanpek Infrastruktura železnice Srbije će primiti 25 novih otpravnika vozova.
  • Y

    03.06.2018 13:42
    Koje godine ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija