Đukić Dejanović: Svaka druga žena da ima troje dece

Da bismo obnovili stanovništvo u Srbiji potrebno je da skoro svaka druga žena ima troje dece, kazala je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović.
Đukić Dejanović: Svaka druga žena da ima troje dece
Foto: Pixabay
Ona je navela da je od 2001. do 2015. godine u Srbiji pola miliona stanovnika manje, a da se smanjuje i broj žena u godinama kada rađaju.
 
"Tako je 2002. godine procenat u opštoj populaciji osoba ženskog pola od 15 do 49 godina bio 24,1, odsto, 2011. iznosio je 22,5 odsto, 2015. godine 22, a sada je ispod 22 odsto", kazala je Đukić Dejanović.
 
Prema njenim rečima, prosečna starost majke pri rođenju prvog deteta u Srbiji je podignuta i iznosi 28,3 godine.
 
"Da bismo se obnovili potrebno bi bilo da ostanemo na ovom broju, koji je već sada nešto niži od sedam miliona u Srbiji i u tom slučaju bi trebalo da žene u fertilnom periodu imaju jedno dete njih 11 odsto, 44 odsto dvoje dece, a 45 odsto troje dece", navela je Đukić Dejanović.
 
Ministarka je najavila da će uskoro u skupštinsku proceduru doći predlog o dopuni Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji podrazumeva da oni roditelji koji su dobili dete na taj način imaju mogućnost da na isti način o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uđu ponovo u iste postupke.
 
"Ta dopuna će dati priliku mališanima koji su nastali iz postupka biomedicinski potpomognute oplodnje da dobiju brata ili sestru", kazala je Đukić Dejanović.
 
Ginekolog Eliana Garalejić kazala je da se u Srbiji na milion stanovnika uradi oko 2.000 vantelesnih procedura, što je mnogo manje nego što je potrebno. Istakla je da je glavni razlog za to taj što pacijenti nisu svesni da treba da se jave lekaru i što i primarna zaštita i ginekolozi dosta dugo leče pacijenta, pa oni kod specijalizovanih doktora dolaze kasno.
 
"Zbog napretka nauke i tehnologije raste procenat uspešnosti iz godine u godinu, ali i dalje uspešnost vantelesnih oplodnja najviše zavisi od starosti žene. Što je žena starija, procenat trudnoće je manji. I dan danas vrlo su mizerni procenti trudnoće kod žena preko 40 godina, a kada ima preko 42 godine, uspešnost je tri odsto", kazala je Garalejić i dodala da je potrebno da se parovi, ukoliko posle godinu dana ne dođe do trudnoće, jave odgovarajućim doktorima za lečenje. 
  • Kaćanka

    09.06.2018 15:07
    @Gladius et anus
    O, covece da nisi ti malo ugrozen....ko o cemu...
  • Trt

    07.06.2018 10:29
    @Gladius et anus

    Pa dobili ste da to lečite ostavljanjem glupih komentara, šta bi hteo više? Nije da nešto je*eš pa da ti je toliki problem.
  • Gradjanin pokorni

    07.06.2018 08:03
    Treba, treba..
    2018 - Svaka druga zena treba da rodi troje dece
    2030 - Svaka zena treba da rodi troje dece
    2050 - Svaka zena treba da rodi cetvoro, a moze i petoro
    .
    .
    2100 - Poslednja preostala zena koja moze da rodi, treba da rodi 167-oro dece. Prostor pod sljivom je skoro prazan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.