Smanjuju se troškovi prihvatanja platnih kartica

Skupština Srbije usvojila je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.
Smanjuju se troškovi prihvatanja platnih kartica
Foto: Pixabay
Cilj je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica i povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće platiti robu i usluge platnom karticom.
 
U Narodnoj banci Srbije (NBS) očekuju da se pozitivan efekat tog zakona kojim definišu niže međubankarske naknade u kartičnim plaćanjima prenese do krajnjeg potrošača. 
 
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je obrazlažući taj zakon, rekla da je veoma značajan, posebno za male trgovce, koji plaćaju visoku cenu za trgovinu karticama, a da je cilj da se podstakne korišćenje platnih kartica i time smanji siva ekonomija. Ona je tada rekla da građani Srbije i dalje plaćaju više cene za međubankarsko poslovanje nego u Evropskoj uniji, u kojoj su naknade ograničene na 0,2 odsto na debitne i 0,3 odsto na kreditne kartice. 
 
Poslanici su tokom rasprave o ovom zakonu najviše govorili i tražili pojašnjenja o članu koji predviđa obavezu banke da uz tekući račun izdaje klijentima platnu Dina karticu, čije se transakcije obrađuju u Srbiji i to bez naknade. Prošle godine 57 odsto plaćanja u Srbiji realizovano je platnim karticama. 
 
Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o platnim uslugama, koje bi trebalo da donesu bezbedno, stabilno i efikasno funkcionisanje platnog sistema, ubrzavanje tokova privredne aktivnosti i smanjenje troškova transfera sredstava. 
 
Izmenama i dopunama se utvrđuju pravila kojima će se dodatno unaprediti informisanje i transparentnost u vezi sa naknadama koje pružaoci platnih usluga naplaćuju građanima i privredi. Svi pružaoci platnih usluga biće u obavezi da prilikom ponude i ugovaranja platnih usluga koje su povezane sa platnim računom koriste standardizovanu terminologiju koju će utvrditi NBS i da informacije o naknadama u predugovornoj fazi dostavljaju na utvrđenom standardizovanom obrascu, što će omogućiti lakše poređenje tih naknada. 
 
Predviđena je i obaveza pružalaca platnih usluga da svojim korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom. Novina je i to što će, u slučaju da je nekome ukradena platna kartica i da je potom zloupotrebljena, korisnik odgovarati samo do iznosa od 3.000 dinara, a preko tog iznosa svu odgovornost snosiće banka i moraće mu nadoknaditi gubitak.
  • commy

    10.06.2018 09:26
    @Rusofil_IQ0

    Da, svakako da je bitcoin, koji potroši 200 kWh električne energije za jednu transakciju pravo rešenje... Još sam da napravimo dve, tri nuklearke pa ćemo svi da plaćamo kriptovalutama i vozimo Tesle...

    A kako bi bilo da se bankama ukine monopol, vratimo SDK, pređemo svi na DINA karticu i plaćamo robu bez provizije zapadnim pijavicama?
  • NezavisniVojvodjanin

    10.06.2018 07:40
    ASSECO SEE
    I naravno bitno je ukinuti monopol ASSECCO SEE firme da jedina u Srbiji moze i mora da posreduje u karticnim transakcijama. Samo oni mogu da vam instaliraju i to samo njihov termnal. Konkretno nisam hteo da iznajmljujem njihov terminal svojevremeno, vec sam u Nemackoj uzeo upravo onaj koji su mi spominjali u ASSECCO da ce mi ga iznajmiti. E taj moj ne moze, ali nihov moze. Aparat sam kupio od poznate nemacke firme sa svim sertifikatima evropskih banaka i jedan od najrasprostranjenijih bezicnih POS terminala u Evropi, e taj ne moze u Srbiji posto nije utaljen u ASSECCO, ali moze njihov polovan isti takav. Aparat sam platio 60E nov novcat, dok je u ASSECO polovan kostao 32000din
  • NezavisniVojvodjanin

    10.06.2018 07:25
    smislili su
    Banke su na vreme smislile sta da rade. Meni Erste banka od 1.4.2018 nalacuje mesecnu rentu za aparat od 2500dinara, do tada je renta bila 1000dinara. Dobio sam pocetkom godine dopis kako aparat ne zadovoljava bezbedonosne kriterijume kartica te da ce se zbog sigurnosti povecati i nakanada za odrzavanje i mesecni najam. Elem i dan danas je isti aparat u mojoj firmi , niti su ga menjali i sve je isto sem praznoce mog dzepa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.