Radnica koja je morala da ručno prebacuje kamenje u kamenolomu dobila otkaz

Dva meseca nakon što je poverenica za rodnu ravnopravnost utvrdila da je Danka Simić u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku diskriminisana zato što joj je suprug bio predsednik sindikata, ona je dobila otkaz.
Radnica koja je morala da ručno prebacuje kamenje u kamenolomu dobila otkaz
Foto: Pixabay
Od prošle nedelje ona više ne radi u fabrici kamenih agregata u kojoj je decenijama radila kao laborant, da bi kasnije bila premeštena na posao spremačice, a potom i pomoćne radnice.
 
"Od petka više ne radi, rekli su joj da je tehnološki višak. Više im nije potreban pomoćni radnik, jer tog mesta po novoj sistematizaciji koju su nedavno uradili više nema", kaže za Danas njen suprug, Milenko Simić.
 
On objašnjava da su joj iz računovodstva najpre rekli da će dobiti otpremninu od 395.000 dinara, međutim, u petak su joj isplatili 293.000 dinara. Danka ima nepunih 56 godina i 36 godina staža. Od penzije je još daleko i, kako kaže, sada ne zna šta će da radi.
 
Milenko Simić, godinama se u fabrici borio za redovne plate i normalne uslove rada kao predsednik sindikata. On je dobio otkaz u septembru prošle godine. Sud je kasnije presudio u njegovu korist i vratio ga na posao prošle godine. Međutim, ubrzo je opet dobio otkaz. 
 
Danka je sa mesta laboranta na kom je radila od sredine osamdesetih pre nekoliko godina prebačena na mesto čistačice, da bi jesenas završila u kamenolomu da iz njega ručno prebacuje kamenje.
 
Upravo zbog toga reagovala je i poverenica i početkom aprila iznela mišljenje da je ona bila diskriminisana od strane poslovodstva. Rukovodstvo je tada obavestilo poverenicu da će "postupiti po preporuci i otkloniti diskriminaciju", ali nisu precizirali koje će konkretno mere preduzeti.
  • Gladius et anus

    14.06.2018 08:36
    Maximus
    Избори су били, народ изабрао и шта се буните?
  • gorki

    14.06.2018 07:16
    @vojvosadjan
    Nije Srbija kriva, kriv je Milošević! I njegov Vučić. I njihov neobrazovani, pohlepni, mali narod. U stvari... Mi smo go*na... Pa, da... Srbija.
  • Labia Usnic

    13.06.2018 23:35
    Sada ce AirForce 1 da doleti iz Fehervarosa i on ce licno pred kamerama vratiti posao zeni koja rucno prenosi kamenje u kamenolomu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.