Udruženja odbila novac od Ministarstva, tvrde da je medijski konkurs bio nelegitiman

Novinarska i medijska udruženja odlučila su danas da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja, a čiji su rezultati objavljeni krajem prošle nedelje.

Kao osnovni razlog naveli su da je konkurs bio u potpunosti nelegitiman i da su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa jasnom političkom agendom.

"Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu. Verovatno je Ministarstvo i našim udruženjima dodelilo novac iz neprincipijelnih razloga, želeći da nas nateraju da ćutimo o tome da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u ogromnoj meri u medije bliske vlasti koji rade suprotno javnom interesu, da su o tome uglavnom odlučivali predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni "medijski stručnjaci", kao i da je bilo i brojnih drugih nepravilnosti - ali mi na ćutanje nećemo pristati", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija Lokal pres (LP) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Novinarska i medijska udruženja podsećaju da su pre nekoliko dana zbog svega navedenog zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića.

"Smene bi bile jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih gorućih medijskih problema. A upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih", zaključuje se u saopštenju.

  • Nasa hrabrost

    13.06.2018 14:37
    Bravo, uvek ima hrabrih i odlucnih, samo nedovoljno da bi se nesto menjalo u drzavi udbasa i oznasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.