Poverenik pokrenuo predlog za ocenu ustavnosti Zakona o BIA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Ustavnom sudu predloge za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani i Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, saopšteno je iz kancelarije poverenika.
Šabić je podneo predloge navodeći da su nakon izmena sprovedenih tim zakonima, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i BIA "praktično izuzeti iz jedinstvenog sistema slobode pristupa informacijama uređenog Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao jedinstvenog sistema zaštite tajnih podataka uređenog Zakonom o tajnosti podataka".
 
"Odredbe koje predviđaju da na predlog Ministarstva odbrane Vlada 'bliže uređuje' podatke koji se 'štite', odnosno 'ne mogu učiniti dostupnim javnosti', kao i odredbe kojima se neki dokumenti BIA klasifikuju po vrsti a ne s obzirom na sadržinu, ne samo da su suprotne odredbama oba pomenuta zakona čime se narušava jedinstvo pravnog sistema, nego i članu 51. Ustava kojim je određeno da se pravo na pristup informacijama koje su u posedu državnih organa ostvaruje u skladu sa zakonom", naveo je poverenik.
 
On je naveo i da "sporna odredba" člana 102. Zakona o odbrani nije u skladu ni sa članom 41. Ustava Srbije, kojim je proklamovano da je Vojska Srbije pod demokratskom i civilnom kontrolom, jer, kako je ocenio, "otvara mogućnost da se prava javnosti ograničavaju, čak i isključuju i mimo kriterijuma i uslova utvrđenih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Zakonom o tajnosti podataka".
 
"Odredbe člana 20v Zakona o BIA kojima se uređuje obrada podataka o ličnosti u postupku bezbednosne provere, kojima se uz ostalo predviđa da direktor BIA praktično uređuje obradu podataka, suprotne su članu 42. Ustava Srbije koji predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom", kaže se u Šabićevom saopštenju.
  • Mita

    14.06.2018 15:12
    Sabic
    Sabic opet ima neki problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.