Više od hiljadu građana Srbije trenutno u kućnom zatvoru

Odlukama srpskih sudova trenutno u našoj zemlji kaznu kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom izdržava 635 osuđenika.
Kako pišu "Novosti", nešto više, njih 667, takođe je u kućnom zatvoru, ali bez elektronskog nadzora. U kućnom pritvoru sa nanogvicom je 165 osumnjičenih, dok su 63 osobe takođe u kućnom pritvoru, ali bez obaveze da istu nose.
 
Prema procenama, sprovođenjem alternativnih sankcija, dnevno se po osuđeniku uštedi oko 2.000 dinara na ime troškova smeštaja, hrane, obezbeđenja. U ovom slučaju smanjuje se i preopterećenost zatvorskih kapaciteta. 
 
Funkcionisanje sistema elektronskog nadzora nad onima kojima sud odredi kućni zatvor, odnosno kućni pritvor, počelo je da se primenjuje u januaru 2011. godine kad je stavljena prva elektronska nanogvica. Ovaj vid izdržavanja kazne predviđen je za osuđene do godinu dana zatvora, a najčešće je reč o krivičnim delima iz oblasti saobraćaja, sitnih krađa, zloupotreba narkotika...
 
Prema podacima dobijenim iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, prosečno trajanje kazni koje se izvršavaju u kućnim uslovima je osam meseci.
 
"U kući gde se služi kazna, aparat koji služi kao prijemnik uključuje se u utičnicu telefona, a nanogvica je odašiljač. U Upravi postoji server preko koga se komunicira sa elektronskom opremom koja se nalazi u stanu osuđenog. Onog momenta kada prekorači dozvoljeni krug kretanja, stiže nam obaveštenje. Osuđenik ne sme da napušta prostorije u kojima stanuje, osim u strogo utvrđenim slučajevima. Ali, ima pravo na boravak van stana u trajanju od dva sata dnevno i to u periodu od 13 do 17 časova. U slučajevima kućnog zatvora, odnosno kućnog pritvora bez elektronskog nadzora, poverenik sprovodi kontrolu nenajavljenim posetama i telefonskim pozivima", objašnjavaju za "Novosti" u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
 
U Upravi napominju da je broj kršenja pravila zanemarljivo mali, jer su osuđeni potpuno svesni benefita ovakvog služenja kazne. Jedan od onih koji ga je prekršio, zbog čega je vraćen u pritvor novosadskog Okružnog zatvora, jeste Nebojša Tubić Žabac (58), osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom. U nekoliko slučajeva, poverenici Uprave prilikom kontrole ga nisu pronašli kod kuće, a nekoliko puta je tražio odobrenje da izađe iz stana, i to mu je svaki put omogućeno. Tubić je, međutim, bio viđen u gradu i kada za to nije imao dozvolu, a navodno je šetao i po jednom tržnom centru.
 
"Cilj uspostavljanja izvršenja alternativnih sankcija bazira se na vrednostima kojima se izbegavaju negativni efekti zatvaranja (stigmatizacija, odvajanje od porodice, prekid školovanja, gubitak posla, uticaj zatvorenika), smanjuje se zatvorska populacija, što za posledicu ima manje troškove i izdvajanje društvene zajednice. Razvijene zemlje imaju veliko iskustvo u promeni alternativnih vidova kažnjavanja i svojom praksom potvrđuju njihove mnogobrojne prednosti", navode u Upravi.
 
U pojedinim slučajevima kada je sud doneo presudu kućnog zatvora, osuđenici duže čekaju na početak izdržavanja kazne. U pitanju nije samo nedostatak elektronskih uređaja, već je delimično situacija takva i zbog manjka zaposlenih, ali se rešava tako što se na poslovima poverenika povremeno angažuju i zaposleni iz službi za tretman iz Zavoda koji su prethodno prošli potrebnu obuku.
 
"Iz ovog razloga smo prinuđeni da od svih presuda koje nam dolaze na izvršenje određujemo priritete prema kriterijumima kao što su rizik od zastarevanja kazne, opasnost izvršenog krivičnog dela po zajednicu ili po oštećene i slično. U slučajevima kućnog pritvora, rešenje se odmah sprovodi, kao i kad je reč o situacijama kada sud određuje zabrane napuštanja stana. Isti je slučaj i u većini ostalih alternativnih sankcija - rad u javnom interesu, uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom", kažu u Upravi. 
  • Ajde?

    17.06.2018 19:24
    Nema tu razlike pritvor, nanogica, zatvor.... srbija je zatvor na otvorenom.
  • x

    17.06.2018 18:30
    y
    kramp, lopata, javni radovi, trasiranje puteva, odmuljivanje kanala itd.
    ima načina da se tih 2000 dinara zarade, ali neće vrana vrani.

    da ne pominjem svrhu kažnjavanja lišavanjem slobode koja se potpuno izgubila ovakvim boravkom kažnjenika kod kuće sa sve internetom i posetiocima koji dolaze kad god hoće, jer slobode, da se dogovorimo, u ovakvim slučajevima niko lišen nije. sledi: niko kažnjen nije.
  • Milutin

    17.06.2018 17:30
    Škola
    Treba strpati i upravu Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija