Poznati genetičar, iako sa boljim referencama, odbijen u članstvo SANU

Miodrag Stojković, srpski genetičar i profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, javno je otvorio pitanje kriterijuma za prijem u članstvo Srpske akademiju nauka i umetnosti, a nakon što je, iako s ubedljivijim referencama od kolega, odbijen i isto saznao u medijima.
Odgovarajući na pitanje šta misli zašto nije bio "podoban" da bude kandidat za dopisnog člana SANU i da li su presudili neki drugi kriterijumi, sem izuzetnog naučnog doprinosa, Stojković za Danas kaže da je sve je obavijeno velom tajnosti, da nema javnog uvida u preglede i referate i da se ne zna koliko članova Odeljenja je glasalo.
 
"Bolje da ovo pitanje uputite Odeljenju za hemiju i biologiju jer je moja 'podobnost' u nauci već dokazana, a ako iz drugih razloga nisam 'podoban' onda je bolje što nisam primljen", navodi Stojković.
 
Stojkovića je kandidovao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, ali nije dobio podršku u prvom krugu, iako je imao najveći H indeks, koji meri uspešnost naučnika, to jest broj naučnih radova i citiranost. U tom pogledu je ispred sva četiri kandidata koji su prošli u naredni krug.
 
"Ne samo u individualnom poređenju već i kada saberemo njihova merila uspešnosti. I to baca ogromnu mrlju na izbor Odeljenja jer, po mom shvatanju, kandidati moraju da budu kvalifikovani za nešto što se zove akademija naučnika. Koji su to izborni kriterijumi kada kandidati koji imaju H indeks od 16, 13, 11 i 7 prolaze, a neko ko ima 49 i 60, što je više od njihovog zbira, nije dovoljno kvalifikovan", navodi naš poznati naučnik.
 
Na pitanje kako komentariše stav Izvršnog odbora SANU da bi "apsolutizacija kvantitativnog pristupa, koji može biti samo važan deo kriterijuma u izbornoj orijentaciji, omogućila da na bazi numeričkih podataka obučeni administrativni službenik sam obavi proceduru izbora novih akademika", Stojković kaže da je to kao kada bi neko našoj poznatoj i uspešnoj atletičarki Ivani Španović rekao da se uspešnost u njenom sportu meri po lepoti dresa.
 
"Izvinjavam se gospođi Španović, ali ko je ko i u nauci se meri kvantitetom, to jest koliko radova i gde ih je objavio (bitan je kvantitativni faktor vrednosti časopisa), koliko projekata i koliko sredstava je dobio, u koliko je gremijuma naučnih časopisa recenzent ili urednik. Bez svega toga nema biografije, niti karijere, ne bih dobio profesuru u Velikoj Britaniji ili vodio institut vredan 150 miliona evra, ili da postanem glavni urednik poznatog naučnog časopisa koji se bavi matičnim ćelijama ili da dobijem toliko projekata. Na osnovu kojih parametara ako ne kvantitativnih ćete pokazati ko je bolji kandidat?", pita on.
 
Trenutno SANU broji 141 člana, a ako ima 18 redovnih i dopisnih pri Odeljenju za hemiju i biologiju, ispada da 13 odsto određuje ko ne prolazi u prvom, ključnom krugu. 
 
"Oni zahtevaju da priložimo dokaze o H indeksu – onda neka se i pridržavaju kriterijuma. SANU je javna ustanova, neka angažuju nezavisne, najbolje stručnjake iz inostranstva kod izbora, i kod dodeljivanja projekata se uključuju strani recenzenti, neka od početka H20 bude donja vrednost i oni koji je nisu dostigli ne mogu da budu kandidati bez obzira na to ko ih protežira. Tek onda SANU može da povrati ugled i poverenje da je ustanova dokazanih naučnika, inače će se obistiniti ona da falsifikatori znanja i šverceri kontrolišu karte", navodi sagovornik Danasa.
 
Dodaje da se više nikada neće kandidovati za člana SANU.
 
"Tu odluku sam doneo u slučaju da se ovako nešto desi, jer ništa ne govori u moju korist pri sledećem pokušaju. Na protiv, moja lista publikacija, citiranosti i broja projekata biće bolja dok će u Odeljenju i dalje biti isti ljudi 'pojačani' novim znakovima pitanja. Ne verujem da su u stanju da preskoče preko svoje senke i priznaju da su napravili grešku. I to najviše brine u celoj situaciji, ne oni koji nisu zaslužili da budu članovi SANU već oni časni izuzeci koji znaju kako je teško objaviti dobre radove i biti priznati naučnik, a ćutke posmatraju i prihvataju bruku sopstvene kuće", zaključuje Stojković.
 
Iz SANU kažu za Blic da su očekivali napade na njih, te da stvarni H indeks i impakt faktor kod Stojkovića, koji spominje po medijima, ne odgovara onome što je podneo pri kandidaturi u SANU.
 
"H indeks ne može da se koristi kao jedini relevantan pokazatelj nečije kompetentnosti pri izboru za akademika jer za neke struke postoji više časopisa, za druge manje. Šta da kažu neki od vodećih ekonomskih stručnjaka u Americi koji imaju H indeks ispod 10? Ili ginekolozi koji će uvek imati deset puta manji Hiršov indeks od, recimo, biogenetičara. Komparacija se ne radi na takav način, pogotovo ne između različitih oblasti. Broj radova govori da je čovek bio vredan, broj citata govori da je to primećeno, a Hiršov indeks koliko je radova izašlo, ali on ne govori ništa o tome da li je neko samo deo grupe koja je taj rad objavila ili rukovodilac čitavog projekta", rekli su iz SANU za Blic.
 
Dodaju da je Stojković izvanredan naučnik, ali da treba da govori istinu. S druge strane, mnogi naučnici nisu primljeni iz prvog puta, pa tako ni neki predsednici SANU.
  • Miroslav Nikolic

    18.06.2018 22:46
    Ovo nije tacno! Iz potpuno iste oblasti (agronomske nauke) to Odeljenje (hemijskih i bioloskih nauka) izabralo je kandidata slabijeg po broju radova, citiranosti, H-indeksu itd.
  • Paja

    18.06.2018 09:47
    Mora da se trudi
    To samo znaci da se od njega ocekuje da i dalje bude uspesan i da se trudi.Niko nije rekao da najbolji pobedjuju.
  • Znanje

    18.06.2018 08:57
    Imanje
    Memorandum koji je srpski narod odveo direktno u propast. Da li su se ikada ogradili od toga i priznali katastrofalnu grešku? Deklarisana nacionalističko parazitska grupa. To je sanu. Slika i prilika države. Kod njih ima svega i svačega osim znanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.