Malinari za petak zakazali nove proteste zbog niske otkupne cene

Proizvođači malina će protestovati u petak, 22. juna u svim gradovima u Srbiji zbog niske otkupne cene maline od 50 do 80 dinara po kilogramu, rekao je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.
Malinari za petak zakazali nove proteste zbog niske otkupne cene
Foto: Pixabay
"Proteste ćemo započeti mirnom vožnjom, za sada bez blokada puteva, iako su to tražili pojedini proizvođači. Ako država ništa ne učini da razbije kartele otkupljivača, vlasnika hladnjača, odlučićemo šta čemo dalje raditi", rekao je Radović.
 
Odluku o mirnim protestima, koji će početi u petak u 10 časova, doneo je sinoć Upravni odbor asocijacije. 
 
Radović je dodao je da su malinari "bure baruta, jer im je ugrožena egzistencija pošto sa otkupnom cenom od 50 i 80 dinara po kilogramu malina ne mogu da plate ni radnike da je oberu". On je rekao da je cena malina na svetskom tržištu neznatno pala, manje od jedan odsto i da "otkupljivači ucenjuju domaće proizvođače ponižavajućim cenama".
 
"Pozivamo predsednika države (Aleksandra) Vučića da se uključi u rešavanje ovog problema, inače ćemo svi postati socijalni slučajevi i doći na kazan narodne kuhinje", kazao je on.
 
Istakao je da država uzalud podstiče natalitet socijalnim davanjima kada se ljudi iseljavaju iz Srbije.
 
"Neki poljoprivrednici su odlučili da napuste malinjake i da beže u inostranstvo", rekao je Radović i dodao da je najteža situacija na jugu Srbije u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, ali i u moravičko-zlatiborskom kraju u Ivanjici, Arilju i drugim gradovima.
 
Prema njegovim rečima, prve procene su da je zbog nedavnog nevremena propalo od 5.000 do 10.000 tona malina.
 
Podsetimo, kako je Beta juče javila, otkupna cena maline u Leskovcu pala je sa 100 na 80 dinara, koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cene pravdali su kišom, iako je proteklih dana padala mestimično i u manjem obimu, kao i navodnim lošim kvalitetom tog voća.
 
Malinar Jovan Ristić rekao je za Betu da je otkupna cena katastrofalna i da nije znao šta ga je snašlo kada je predao skoro tonu malina otkupljivaču u Bratmilovcu kod Leskovca.
 
"Kaže mi vlasnik hladnjače: '80 dinara, uzmi ili ostavi'. Došlo mi je da plačem, jer nisam imao izlaz. Berače sam već platio, robu predao, noć se bližila i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača", kazao je Ristić.
 
Taj hladnjačar iz Bratmilovca je rekao da je morao da ponudi nižu cenu jer je malina u Leskovcu "vrlo lošeg kvaliteta", odnosno, kako je rekao, "zlo od kvaliteta", te da je "buđava" i da je "povukla vlagu iz vazduha".
 
Za razliku od malih, veliki otkupljivači, poput "Jugpromoma", "Strela Klajić" i "Fungo jug" i dalje plaćaju kilogram maline po 100 dinara. Direktor "Fungo juga" Bratislav Jovanović ocenjuje da su maline u Leskovcu odličnog kvaliteta.
 
"Lično mislim da cena ne bi smela da ide ispod 100 dinara i 105 sa prevozom do hladnjače, koliko mi plaćamo. Što se nas tiče, trudićemo se da zadržimo tu cenu jer je, kao i prošle, i ove godine malina u Leskovcu odličnog kvaliteta", istakao je Jovanović.
 
Beta saznaje da je do naglog pada otkupnih cena maline došlo i u Brusu, gde se kilogram otkupljivao po 60 do 80 dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 i 105 dinara po kilogramu.
  • eh

    18.06.2018 21:12
    I tako, dokle cemo se praviti da niko nije cuo da je najpoznatiji bata usao u biznis s malinama i sad je vlasnik svih hladnjaca? Ako je tako, malinari slobodno rasprodajte sta se ima pa se necim drugim bavite. Dosad je sve sto smo culi se ispostavilo za kratko vreme da je istina, jedna za drugom delatnosti, pa tako verujem da je i ovo istina.
  • Nex

    18.06.2018 14:44
    protest
    Kad je novi protest za malinu i benzin?
    Zar smo odustali tako rano? Vec?
  • Kako to ide

    18.06.2018 14:16
    U ovoj drzavi
    Culi ljudi, pre koji godinu, da se malina placa 200 din pa se svi dali u proizvodnju, ko god je mogao je zasadio. Cena je, naravno, pala zbog velike ponude. To su skontali hladnjacari pa su jos vise oborili cenu, shvatili da mogu jos vise da zarade. E onda su se mafijasi dosetili da tu lako mogu da zarade i operu pare pa su na silu otkupili hladnjace i ucenjuju proizvodjace da im prodaju po jos manjim cenama. U normalnoj zemlji drzava bi reagovala ali su se i oni dosetili da partija moze i da zaradi i da opere pare, pa krenuli i oni da ucenjuju. E tako smo, dragi moji, dosli do tih 50 din

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.