Šabiću najviši bezbednosni sertifikat za pristup "državnim tajnama"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena, označenih kao "državna tajna".
Šabiću najviši bezbednosni sertifikat za pristup "državnim tajnama"
Foto: Medija centar Beograd
Poverenik je ocenio da je izdavanjem najvišeg bezbednosnog sertifikata okončana situacija u kojoj je, "bar privremeno", bio lišen jedne od formalnih pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije.  
 
"Izdavanje ovog sertifikata je, makar i sa zakašnjenjem, nužan odgovor na reakcije javnosti uključujući i poslanička pitanja, kao i na ukazivanje i kritike da je nedopušteno bez opravdanih razloga ograničavati mogućnosti za vršenje funkcije jedne nezavisne kontrolne institucije", piše u saopštenju.
 
Poverenik je podsetio da je to treći put od kako je na snagu stupio Zakon o tajnosti podataka, da je dobio najviši bezbednosni sertifikat koji kako je naveo, podrazumeva prethodnu posebnu bezbednosnu proveru, "najrigorozniju od onih koje su predviđene Zakonom".  
 
"Izdavanje sertifikata je uz to pravi, dobar odgovor na negativnu kampanju koju su u saradnji sa par tabloida vodila neka ministarstva protiv poverenika. Da bi prikrila ili relativizovala propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je poverenik ukazivao, nisu se ustručavali, da zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak u zvaničnim saopštenjima za javnost iznose neistine da je povereniku 'bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predvidjenih razloga', što je svakako daleko ispod najnižeg prihvatljivog ponašanja u odnosima između državnih organa", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.