Dačić: Nema opasnosti da EU uvede vize građanima Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne postoji opasnost da Evropska unija ponovo uvede vize za srpske državljane, iako je Srbija ukinula vize za građane trećih zemalja.
Dačić je za "Novosti" ocenio da Evropsku uniju ne brinu migranti, već Kosovo.
 
"Ne smeta njima ukidanje viza, već to što sve više zemalja povlači priznanje Kosova, pa oni kažu da je to zbog ukidanja viza. Neka EU pokaže podatke o tome da li je i koliko povećan broj migranata otkad je Srbija ukinula vize nekim zemljama", naveo je Dačić.
 
Dodao je i da je "zabrinutost Brisela malo i licimerna" i najavio da će Srbija, ukoliko bude zloupotreba ukidanja viza, odmah reagovati i vratiti vize. 
 
"Odakle je došlo milion migranata u Srbiju nego iz EU, oni su ušli u ovaj region preko spoljnih granica Unije", rekao je Dačić.
 
Kako pišu "Novosti", Evropski savet je u svojim zaključcima pozdravio ukupan napredak Srbije postignut u pregovorima o pristupanju EU, ali je prvi put opomenuo Beograd zbog ukidanja viza građanima trećih zemalja. Savet je izrazio zabrinutost da bi politika Srbije mogla da oteža borbu protiv ilegalnih migracija, a te zaključke bi krajem sledeće nedelje u Luksemburgu trebalo da usvoje šefovi država ili vlada EU.
  • Tata Ikun

    19.06.2018 20:46
    Bar da hoće da nam uvedu vize, to bi povoljno uticalo na rast nacionalno orjentisanog stanovništva, a izazvalo bes kod liberalnih evropejaca. U oba slučaja povoljan ishod.
  • Y

    19.06.2018 15:15
    Odluka
    Ukidanje i uvodjenje viza je politicka odluka. Da bi joj bile ukinute vize, Srbija je morala da donese brojne zakone i Statut AP Vojvodine, koji se danas krse ili ne primenjuju, da promeni rezim dobijanja pasosa, da se saglasi da gradjanima koji zive na Kosovu, iako imaju srpski pasos, nece biti dozvoljeno da putuju bez viza...
    Srbija je vec prekrsila dobar deo onoga na sta se obavezala, situacija na polju vladavine prava, autonomije Vojvodine, medijskih i drugih sloboda je katastrofalna. Otklon ka Rusiji i odstupanje od zajednicke spoljne politike EU su vrlo primetni.
    Koristeci viznu liberalizaciju, u Srbiju ulaze i kroz nju prolaze drzavljani zemalja koje EU bas i ne zeli na svojoj teritoriji. EU takodje ima i svojih problema. S druge strane, vec iduceg meseca sledi vizna liberalizacija sa Kosovom. Sa drugim drzavama Zapadnog Balkana, ako i ima problema, nisu takvi i toliko ozbiljni kao sa Srbijom. Da li ce nesto od ovoga biti okidac za odluku o ponovnom uvodjenju viza, tesko je reci.
    Izjave Ivice Dacica je tesko komentarisati bez lavora u blizini. Njemu bi bilo drago da uvedu vize, jer to njega licno ne bi pogodilo. On i njegova zemljakinja Ceca su zivi podsetnici na propast Srbije u poslednjih nekoliko decenija i sramotu koju zivimo.
    Misljenja sam da, ukoliko EU uvede ponovo vize za gradjane Srbije, one ce jako tesko ili nikad biti ukinute. Iskreno receno, to ni ne zasluzujemo...
  • Ko to tamo peva

    19.06.2018 09:02
    Lovac
    N-nista ne brinite, puska je zakocena!
    BUM!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija