Gotovo svaka treća privatizacija poništena

Više od 2.400 preduzeća prodato je u periodu od 2002. do 2016. godine, i time ostvaren prihod od 2.478 milijarde evra, pokazuju podaci Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Gotovo svaka treća privatizacija poništena
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", iako je u tom periodu u privatizovanim preduzećima zaposleno gotovo 350 hiljada radnika, proces privatizacije u Srbiji karakteriše i veliki broj raskinutih kupoprodajnih ugovora. Najčešći razlozi su neplaćanje dospelih kupoprodajnih rata, neizvršenje obaveza iz socijalnog ili investicionog programa, nepoštovanje odredbi o obezbeđivanju kontinuiteta, kao i raspolaganje imovinom na način suprotan odredbama ugovora. 
 
Kod preduzeća privatizovanih putem tendera i aukcija, poništena je gotovo svaka treća privatizacija
 
Kontrolu privatizovanih preduzeća, kao i izvršenja ugovorenih obaveza kupaca, obavlja Ministarstvo privrede, na osnovu izveštaja revizora. Komisija Ministarstva, potom, donosi odluke o ispunjenosti obaveza kupaca, o ostvarenju naknadnog roka, kao i o raskidu ugovora o prodaji. Investitori su obavezni da dostavljaju dokumentaciju u vezi sa redovnom isplatom zarada zaposlenima, ali i u vezi sa obavezom zabrane otpuštanja radnika po osnovu tehnološkog viška.
  • Puste želje

    19.06.2018 10:31
    Poništiti privatizaciju NIS-a.
    Rasturanje nisa na Naftagas i sve ostale prcmoljke koji su ušli.
    Vratiti Naftagas Vojvodini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija